Zavod KROG, član platforme sloge poroča o projektu EKOS, ki ga izvaja skupaj z NVU Impuls in NVO Ikre na podočju Črne gore. Ženske in dekleta v Črni gori se soočajo z močno patriarhalno družbeno strukturo, ki omejuje njihove možnosti in pravice. Projekt EKOS si prizadeva za izboljšanje njihovega položaja z osredotočanjem na ekonomsko opolnomočenje.

Projekt vključuje usposabljanje brezposelnih žensk za gojenje zdravilnih in aromatičnih rastlin, ki bogatijo lokalno tradicijo. Usposabljanja so potekala v Nikšiću in Rožaje, vključevala pa so teoretično predavanje in praktične vaje. Študijske poti so omogočile udeleženkam vpogled v uspešna podjetja na področju pridelave in predelave zelišč v Črni gori. Projekt spodbuja ekonomsko neodvisnost žensk, ki so prejele sadike in orodje ter sodelovale pri mentoriranju. Spletni priročnik dopolnjuje njihovo znanje, do konca projekta pa bodo pripravljeni poslovni načrti in promocijski materiali.

Celoten projekt EKOS, ki vključuje tudi ozaveščanje, preprečevanje nasilja ter sodelovanje z lokalnimi institucijami, je podprto s strani Ministrstva za zunanje in evropske zadeve Republike Slovenije.

Pridelava zelišč se pa izpostavlja kot odlična podjetniška pot, saj omogoča izkoriščanje naravnih virov, razvoj posla z nizkimi stroški, spodbuja varovanje okolja in prispeva k ekonomski neodvisnosti ter gospodarskemu razvoju regije.

Več informacij v sporočilu za javnost

Translate »