Zaslužni profesor Filozofske fakultete Univerze v Ljubljani, geograf, okoljevarstvenik in ustanovni član ter prvi predsednik Zelenih Slovenije Dušan Plut v svojem izjemno obsežnem delu Ekosistemska družbena ureditev na 1800 straneh, po 11 letih raziskovanja in 15.000 urah, opozarja, da je “naša civilizacija na razpotju”, saj so “prvič ogrožene eksistenčne razmere življenja človeške vrste in vseh vrst, ki živijo na tem planetu.

Po njegovem mnenju potrebujemo novo, ekohumanistično družbeno ureditev. Pravi namreč, da “smo prva generacija, ki je trčila na planetarne meje in omejitve, saj planet seveda ne raste, ne zmore več podpirati gospodarskega modela materialne rasti.”

Če želimo doseči neko zmerno skupno in osebno blaginjo je potrebno dati poudarek gospodarjenju z vodnimi viri, energetski in prehranski samozadostnosti ter sonaravnemu krožnemu gospodarstvu z zmanjševanjem porabe materialov, energije, prostora in potrošnje.

Knjiga je izšla pri Znanstveni založbi Filozofske fakultete v Ljubljani kot del znanstvene knjižne zbirke tako oddelka za zgodovino kot oddelka za geografijo in je odprto dostopna na portalu E-knjige Založbe Univerze v Ljubljani.

 

Več si lahko preberete na RTV SLO MMC.

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

Translate »