Dne 4. 12. 2023 je potujočo razstavo “Zgodbe pozitivnih sprememb” SLOGA tokrat pripeljala na OŠ dr. Antona Trstenjaka v Negovo, Spodnji lvanjci, kjer je ob njenem odprtju organizirala tudi okroglo mizo na temo migracij.

Na SLOGA, platformi nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč so v sklopu projekta Trajnostno.Lokalno.Globalno II pripravili potujočo razstavo, s katero želijo ozaveščati mlade, širšo in strokovno javnost o slovenskem mednarodnem razvojnem sodelovanja in humanitarni pomoči.

Razstava prikazuje projekte in primere dobrih praks slovenskih nevladnih organizacij, s katerimi le-te odgovarjajo na izzive sedanjega časa, z migracijami na čelu, ki so postale del našega življenja.

Ob odprtju potujoče razstave vedno organizirajo tudi okroglo mizo s sogovorniki na temo migracij in pomenu mednarodnega razvojnega sodelovanja.

Na tokratni okrogli mizi so gosti: Urška Živkovič iz Slovenske filantropije Maribor, Tatjana Bolšec iz Rdečega križa Rogoza, Matej Kraner, ravnateljem OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova, Kornelija Kaurin iz Zveze prijateljev mladine Maribor in Urška Pliberšek iz Društva za Združene narode za Slovenijo poskušali približati mladi publiki učencem OŠ dr. Antona Trstenjaka Negova in OŠ Odranci, kaj migracije so, kako le-te vplivajo na vsakdanje življenje, in kako bi se počutili, če bi sami postali migranti.

Mladi publiki so gostje predstavili tudi delo svojih organizacij in kako le-te pomagajo ljudem, ki pridejo od drugod v Slovenijo.

Odziv publike je bil zanimiv, saj so jih gosti spodbudili k razmišljanju, da je vsak lahko migrant in da, ne da bi se zavedali, tudi sami poznajo nekoga, ali pa si celo sami želijo preseliti zaradi boljšega zaslužka oz. lepšega življenja drugam in tako postati ekonomski migranti. Prav tako je beseda tekla o migracijah zaradi podnebnih sprememb, ko so ljudje primorani zapustiti svoje domove. Temu smo priča tudi v Sloveniji, saj imamo zaradi katastrofalnih poplav tu ljudi, ki so zaradi izrednih dogodkov, ki so posledica tudi podnebnih sprememb, prisiljeni zapustiti svoje domove in se preseliti drugam. Da, tudi Slovenci postajajo podnebni migranti.

Avtor: Nataša Novak

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »