Združeni narodi so odsev sveta, kakršen je – in želja po svetu, za kakršnega vemo, da je lahko. Naša odgovornost je pomagati zgraditi svet miru, trajnostnega razvoja in človekovih pravic za vse.

Vem, da zmoremo. Ustanovna listina Združenih narodov – ki je začela veljati na današnji dan pred 78 leti – nam kaže to pot. Predvsem je ta zakoreninjena v duhu odločnosti, da se zacelijo delitve, popravijo odnosi in zgradi mir.

Razširi priložnosti in nikogar ne pusti zadaj. Zagotovi pravičnost, enakost ter opolnomočenje žensk in deklet. Zagotovi nujno pomoč tistim v stiski.

Hkrati je treba biti prilagodljiv za reševanje izzivov, ki ob rojstvu ZN sploh še niso obstajali – od eksistencialne podnebne krize do nevarnosti in potenciala umetne inteligence.

Združene narode vodijo brezčasne vrednote in načela, vendar ti ne smejo biti nikoli zamrznjeni v času. Zato moramo vedno krepiti različne načine dela in uporabljati lečo 21. stoletja.

Na letošnji dan Združenih narodov se z upanjem in odločnostjo zavežimo, da bomo zgradili boljši svet po katerem hrepenimo. Zavežimo se prihodnosti, ki je upravičena do imena naše nepogrešljive organizacije.

Smo razdeljen svet. Zmoremo in moramo biti združeni narodi.

Vir: UNIS – Generalni sekretar 

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Translate »