Onesnaženost s plastiko bi se lahko do leta 2040 zmanjšala za 80 odstotkov, če bi države in podjetja naredila globoke spremembe politike in trga z uporabo obstoječih tehnologij, je navedeno v novem poročilu Programa ZN za okolje (UNEP). Zapiranje pipe: Kako lahko svet odpravi onesnaževanje s plastiko in ustvari krožno gospodarstvo je analiza konkretnih praks, tržnih premikov in politik, osredotočena na rešitve, ki lahko prispevajo k razmišljanju vlade in poslovnim dejanjem.

Da bi do leta 2040 svetovno onesnaževanje s plastiko zmanjšali za 80 odstotkov, poročilo predlaga, da najprej odstranimo problematično in nepotrebno plastiko, da zmanjšamo velikost problema. Nato poročilo poziva k trem tržnim premikom – ponovna uporaba, recikliranje ter preusmeritev in diverzifikacija izdelkov.

Mednarodno dogovorjene politike lahko pomagajo premagati omejitve nacionalnega načrtovanja in poslovnega delovanja, vzdrževati cvetoče krožno svetovno plastično gospodarstvo, sprostiti poslovne priložnosti in ustvariti delovna mesta. Ti lahko vključujejo dogovorjena merila za plastične izdelke, ki bi jih lahko prepovedali, čezmejno izhodišče znanja, pravila o potrebnih minimalnih operativnih standardih shem EPR in druge standarde.

Preberite poročilo

Pripravila: PV


Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

 

Translate »