Mednarodna organizacija dela (ILO) opozarja, da se bo svetovna brezposelnost povečala, poleg tega pa se bo povečala tudi neenakost in stagnirala produktivnost.

Poročilo ILO World Employment and Social Outlook Trends 2024 razkriva, da je v svetu brezposelnih nekaj več kot pet odstotkov ljudi, kar je bolje kot pred pandemijo. Vendar pa se pričakuje, da bo v naslednjem letu zaposlitev iskalo še dodatnih dva milijona ljudi. ILO poudarja razlike med bogatejšimi in revnejšimi državami, pri čemer navaja 8,2-odstotno stopnjo brezposelnosti v bogatejših državah v primerjavi z 20,5-odstotno v revnejših. Kljub izboljšavam po letu 2020 se je število ljudi, ki živijo v skrajni revščini, leta 2023 povečalo. Povečala se je tudi dohodkovna neenakost, kar predstavlja izziv za trajnostno gospodarsko okrevanje. V poročilu ILO je poudarjeno neenakomerno okrevanje po pandemiji, pri čemer še vedno prisotna zdravstvena vprašanja vplivajo na produktivnost, na trgu dela pa ostajajo izzivi, kot so razlike med spoloma in brezposelnost mladih. Poleg tega se je kljub tehnološkemu napredku rast produktivnosti upočasnila.

ILO poziva k hitrim in učinkovitim ukrepom za reševanje teh izzivov na področju zaposlovanja za trajnostno okrevanje.

Več na spletni strani UN News

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »