Agencija ZN za vreme (WMO) je potrdila, da je leto 2023 uradno podrlo globalne temperaturne rekorde, saj je bilo letno povprečje za 1,45 °C višje od predindustrijske ravni.

Številke so presegle mejo 1,5 °C, določeno v Pariškem sporazumu iz leta 2015. Organizacija WMO je uporabila šest mednarodnih zbirk podatkov, vsak mesec od junija do decembra pa je postavil nove rekorde. Poročilo opozarja, da je nujno treba drastično zmanjšati emisije toplogrednih plinov in hitreje preiti na obnovljive vire energije. Generalna sekretarka WMO, profesorica Celeste Saulo, je poudarila, da človekove dejavnosti nedvoumno spodbujajo dolgoročne podnebne spremembe. Vodja ZN António Guterres je pozval k takojšnjemu ukrepanju, da bi se izognili katastrofalni prihodnosti, in izjavil, da je leto 2023 napoved, kaj nas čaka, če ne bomo sprejeli odločnih ukrepov.

Poročilo poudarja stopnjevanje podnebnih sprememb, saj je bilo vsako desetletje od 80. let prejšnjega stoletja toplejše od prejšnjega. Podatki poudarjajo, kako pomembno je, da se podnebnih sprememb lotimo takoj.

Več na spletni strani UN News

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »