V sredo, 24. 4. 2024 smo v Domu upokojencev Franc SALAMON Trbovlje organizirali okroglo mizo na temo ciljev trajnostnega razvoja. Tokrat smo se osredotočili na cilj št. 12 = Odgovorna poraba in proizvodnja, in sicer, kako zagotoviti trajnostne načine proizvodnje in porabe. Z nami sta bili sogovornici Rada Drnovšek iz Aspira, zavod za razvoj posameznika in družbe in Tanja Kristan iz butika ponovne uporabe Stara šola Litija

V Aspiri se vseskozi trudimo, da trajnostne cilje vključujemo v svoje projekte, kar se odraža v celostnem pristopu k trajnosti. Trajnostni cilji so pomemba tema, ki jo želimoi v okviru različnih projektih spraviti v konkretne akcije in aktivnosti. V okviru projekta “Tukaj in zdaj” smo pripravili potujočo razstavo, ki je bila na ogled v letu 2022 v Zasavju, kasneje pa je bila prilagojena tudi za ulično razstavo v občini Zagorje ter delavnice za različne ciljne skupine (od otrok do odraslih). Od začetka našega delovanja redno in aktivno sodelujemo z lokalno skupnostjo in strokovnjaki za trajnost, saj so nam učinki na ljudeh, v lokalnem okolju in širše, glavno vodilo,” je povedala Rada Drnovšek.

Tanja Kristan pa je poudarila pomen ponovne uporabe tako tekstila, kot tudi drugih stvari. Glede tekstila pa smo načeli zanimivo temo o uporabi le-tega v gradbeništvu kot izolacijski material.

Poslušalcem smo predstavili tudi potujočo razstavo “S cilji trajnostnega razvoja do sprememb”, na kateri so prikazani projekti in primere dobrih praks nevladnih organizacij, s katerimi le-te odgovarjajo na izzive sedanjega časa. Fotografije projektov naših članic in besedilo – nam pripovedujejo zgodbo o tem, kateri cilji trajnostnega razvoja so s  posameznimi projekti in aktivnostmi doseženi. Preko fotografij svoje projekte predstavljajo naslednje članice SLOGA: Slovenska karitas, zavod KROG, humanitarno društvo ADRA Slovenije, Zveza prijateljev mladine Slovenije, Časoris, društvo FOCUS, Slovenska fundacija za trajnostni razvoj – UMANOTERA in PIC – Pravni center za varstvo človekovih pravic in okolja. Potujoča razstava bo potovala po 6 slovenskih statističnih regijah in se bo ustavila tudi v Mariboru.

RAZSTAVA BO NA VOLJO ZA OGLED DO 10. 5. 2024 V DOMU SVOBODE, TRG FRANCA FAKINA 4, 1420 TRBOVLJE – Vabljeni!

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »