Nekatere najbolj znamenite naravne in kulturne znamenitosti na svetu so tudi zatočišče za tisoče ogroženih vrst, je v četrtek, 31. 8. 2023, sporočila Organizacija ZN za izobraževanje, znanost in kulturo (UNESCO).

Nova raziskava Unesca in Mednarodne zveze za varstvo narave (IUCN) je pokazala, da čeprav območja, zaščitena s Konvencijo o svetovni dediščini, obsegajo manj kot en odstotek zemeljske površine, hranijo več kot 20 odstotkov biotske raznovrstnosti na planetu.

Agencija ZN je pozvala 195 držav pogodbenic, naj si zaradi podnebnih sprememb in nevarnosti vse večje izgube vrst še bolj prizadevajo za njihovo ohranitev.

Na območjih Unescove svetovne dediščine – od Velikega koralnega grebena v Avstraliji do Velikega kitajskega zidu – je več kot 75 000 vrst rastlin in dreves ter več kot 30 000 vrst sesalcev, ptic, rib, plazilcev in dvoživk.

UNESCO poudarja, da je treba nujno okrepiti ohranitvene ukrepe in opozarja, da je potrebno takoj ukrepati.

Vsako povečanje globalne temperature za 1 °C lahko podvoji število ogroženih vrst, ki jih ogrožajo nevarne podnebne razmere.

Več si lahko preberete na spletni strani Združenih narodov.

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

 

Translate »