V sredo, 8. marca 2023, po svetu obeležujemo mednarodni dan žensk. Ob tej priložnosti Platforma SLOGA opozarja na pomen upoštevanju vidika spola pri odzivu na podnebne spremembe.

»Podnebne spremembe se poglabljajo, položaj žensk pa je nezadostno obravnavan, saj so po naravnih katastrofah predvsem ženske samohranilke ekonomsko in fizično še posebej ranljive. Vlade morajo odziv na podnebne spremembe načrtovati skladno s temi potrebami, sicer tvegajo izgubo več kot polovice prebivalstva,« je jasna Alimatu Dimonekene, aktivistka in zagovornica žensk v Sierri Leone, ki sodeluje pri aktivnostih projekta #ClimateOfChange.

Podnebne spremembe in z njimi povezane migracije so zapleten izziv, ki ga je mogoče rešiti le s solidarnostjo, ki upošteva vidik enakosti spolov. Platforma SLOGA tematiko raziskuje v okviru evropskega projekta #ClimateOfChange. Glavni cilj projekta je zgraditi boljšo prihodnost tako za podnebne migrante, ta človeški obraz podnebnih sprememb, kakor tudi za mlade, predvsem pa za mlade ženske, ki bodo doživele najhujše učinke podnebne krize.

»Podnebna kriza ni spolno nevtralna. Podnebne spremembe najbolj vplivajo na ženske in dekleta, kar povečuje obstoječe neenakosti med spoloma ter predstavlja edinstveno grožnjo njihovemu preživetju, zdravju in varnosti. Če države ne bodo začele resno ukrepati, se bodo morale sedanje in prihodnje generacije soočati še s hujšimi posledicami podnebnih sprememb. Dlje kot države odlašajo, hujše bodo posledice in hujše bodo kršitve človekovih pravic,« je prepričana Patricija Virtič iz Platforme SLOGA, vodja projekta Climate of Change.

Pozive k podnebni pravičnosti, ki zahteva tudi ustrezno naslavljanje položaja deklet in žensk v boju s posledicami podnebnih sprememb, je moč slišati tudi v sklopu 67. zasedanja Komisije Združenih narodov za status žensk, ki poteka od 6. do 17. marca 2023 na sedežu Združenih narodov v New Yorku. Srečanja se udeležuje tudi vodja globalnega učenja pri Platformi SLOGA Patricija Virtič.

Marca vsako leto se aktivisti, zagovorniki, strokovnjaki in vlade z vsega sveta zberejo na letnem srečanju  na katerem ocenjujejo napredek na področju enakosti spolov, obnavljajo svoj skupni namen in začrtajo nov načrt za naprej.

SLOGA 8. marec – dan žensk, sporočilo za javnost

Pripravila: PV


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt sofinancirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Evropske unije in/ali Vlade Republike Slovenije.

Translate »