Odbor ZN za otrokove pravice je v ponedeljek, 28. 8. 2023, izdal nove smernice, ki vlade pozivajo, naj ukrepajo za zaščito otrok pred vse hujšo podnebno krizo.

V tako imenovani splošni pripombi št. 26 je Odbor prvič potrdil pravico otrok do življenja v čistem, zdravem in trajnostnem okolju.

Zagotavlja celovito razlago obveznosti držav v skladu s Konvencijo ZN o otrokovih pravicah, ki jo je ratificiralo 196 držav.

Pogodba iz leta 1989 določa otrokove pravice, med drugim do življenja, zdravja, čiste pitne vode ter preživetja in razvoja.

Splošni komentar zagotavlja pravne smernice o tem, kako določena tema ali področje zakonodaje vpliva na otrokove pravice, pri čemer najnovejši obravnava okoljske pravice s posebnim poudarkom na podnebnih spremembah.

Otroci so v ospredju boja proti podnebnim spremembam in pozivajo vlade in podjetja, naj sprejmejo ukrepe za zaščito njihovih življenj in prihodnosti, je dejal član odbora Philip Jaffé.

“Odbor za otrokove pravice s Splošno pripombo št. 26 ne le odraža in krepi glasove otrok, temveč tudi jasno opredeljuje otrokove pravice v zvezi z okoljem, ki jih morajo države pogodbenice spoštovati, varovati ter kolektivno in nujno izpolnjevati,” je še dodal.

Več si lahko preberete za spletni strani Združenih narodov.

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

 

 

Translate »