Sklad Združenih narodov (ZN), ki skrbi za to, da se otroci lahko še naprej učijo med izrednimi razmerami in dolgotrajnimi krizami, Education Cannot Wait (ECW), je v torek, 15. 8. 2023, začel kampanjo, s katero želi okrepiti glas mladih afganistanskih deklet, ki so prikrajšane za svojo osnovno pravico do izobraževanja.

#AfghanGirlsVoices je nastal natanko dve leti po tem, ko so talibanske oblasti prevzele nadzor v Afganistanu, in bo trajal do 18. septembra, ko se bo začela tudi uradna prepoved šolanja mladostnic.

Kampanja je bila razvita v sodelovanju z globalno prvakinjo ECW Somajo Faruqi, nekdanjo kapetanko afganistanske dekliške robotske ekipe, in s prepričljivimi umetninami mlade afganistanske umetnice. Vsebuje vrsto navdihujočih, srce parajočih in odločnih pričevanj afganistanskih deklet, ki jim je prepoved, ki jim preprečuje izobraževanje in uresničevanje sanj, nenadoma spremenila življenje.

Po nedavnem poročilu strokovnjakov ZN je položaj žensk in deklet v Afganistanu “najslabši na svetu”. Sistematično omejevanje njihovih človekovih pravic, skupaj z globoko pristranskostjo, s katero se soočajo pod  talibanskih režimom, bi lahko opredelili kot “apartheid spolov” in “preganjanje zaradi spola”, je navedeno v poročilu.

Začetek kampanje je namenoma izbran za čas, ko se bodo 18. in 19. septembra v New Yorku svetovni voditelji zbrali na vrhu Generalne skupščine ZN in razpravljali o ciljih trajnostnega razvoja (Sustainable Development Goals – SDG). S tem dejanjem želijo ZN glas afganistanskih deklet povzdigniti tudi na svetovno raven.

Več na spletni strani UN News.

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

 

 

 

Translate »