SLOGA je ob svetovnem dnevu mladih (12. avgust) izdala poletno številko Slogopisa, ki naslavlja mlade in mednarodno razvojno sodelovanje. Mesec julij je bil namreč znotraj evropskega leta za razvoj 2015 posvečen otrokom in mladim z namenom ozaveščanja evropske javnosti o položaju otrok in mladih v svetu ter njihovi vlogi v kontekstu mednarodnega razvojnega sodelovanja. 

V novi številki Slogopisa predstavljamo premislek direktorja Urada Republike Slovenije za mladino mag. Petra Debeljaka o aktivnem državljanstvu, pobudo Evropske unije o humanitarnih prostovoljcih, projekte slovenskih nevladnih organizacij, katerih ciljna skupina so mladi, poglede mladih globalnih sosedov na izzive današnjega sveta in delo v humanitarnem sektorju ter priložnosti, da mladi pridobijo izkušnje na področju razvojnega sodelovanja. V današnjem soodvisnem svetu je ključno, da se mladi zavedajo vloge, ki jo imajo kot posamezniki pri zagotavljanju pravične prihodnosti za vsakogar. Glede na ključen delež mladih v svetovnem prebivalstvu je nujno, da je glas mladih slišan tudi pri globalnih vprašanjih.

Z novo številko Slogopisa se je SLOGA pridružila globalni pobudi Action/2015, v sklopu katere se bo na svetovni dan mladih (12. avgust) zvrstilo več kot 100 dogodkov.Action/2015 je rastoče državljansko gibanje s skoraj 2000 sodelujočimi organizacijami in koalicijami iz 145 držav. Združuje nas prepričanje, da je letošnje leto ključno za napredek v boji proti podnebnim spremembam, revščini in neenakostim. Preko spletne kampanje se bodo mladi povezali med seboj v naslavljanju javnosti in spodbujanju odločevalcev k sprejemanju pravih odločitev. Osrednja tematika letošnjega dne mladih je aktivno državljanstvo, medtem ko se osrednje sporočilo nanaša na opolnomočenje mladih za vključujoče udejstvovanje v državljanskih procesih na vseh ravneh. SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč preko različnih projektov naslavlja te tematike, še posebej letos, ko obeležujemo tudi evropsko leto za razvoj 2015.

Izdajo Slogopisa sofinancirata tudi Ministrstvo za zunanje zadeve in Evropska komisija.

Za vaše odzive smo vam z veseljem na razpolago po e-pošti novice@sloga-platform.org ali telefonski številki 01/434 44 02. Na omenjen e-naslov ali telefonsko številko nam lahko tudi sporočite, če želite prejeti tiskan izvod Slogopisa.

Želimo vam prijetno branje!