Ob poročanju medijev o nezakonitih vračanjih beguncev in odzivih policije na Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij – PIC pojasnjujejo, da nobena nevladna organizacija v Sloveniji ne spremlja postopkov hitrega vračanja tujcev na meji. Sicer smo nevladne organizacije vlado pozvale k takojšnji, neodvisni, učinkoviti in transparentni preiskavi obtožb o nezakonitih vračanjih beguncev. Število prisilno razseljenih oseb je ponovno doseglo rekordno število 68,5 milijonov razseljenih oseb ob koncu preteklega leta, zato ob svetovnem dnevu beguncev na PIC poudarjajo, da je pravica do azila temeljna človekova pravica in civilizacijska norma; za spoštovanje te pravice na najvišji ravni si moramo prizadevati vsi deležniki.

V povezavi z informacijami, ki jih prejemamo iz Bosne in Hercegovine o domnevnih nezakonitih vračanjih beguncev, in odzivih policije, na Pravno-informacijskem centru nevladnih organizacij – PIC pojasnjujejo, da nobena nevladna organizacija v Sloveniji nima dostopa do postopkov in oseb, ki jih Slovenija vrača na Hrvaško po t.i. sporazumih o vračanju. Slovenska zakonodaja omogoča policiji, da tujce, ki so prestreženi ob nezakonitem prehodu meje ali v povezavi z njim, vrne po hitrem in neformalnem postopku(v 48 urah, brez izdaje pisne odločbe, brez možnosti ugovora, brez dostopa do  pravne pomoči) v Republiko Hrvaško, kjer jih prevzamejo njihovi varnostni organi.

Gre za postopke, kjer spremljanje s strani neodvisnih organizacij ni omogočeno in se zato nikoli ni izvajalo. PIC je v preteklosti izvajal spremljanje postopkov od podaje namere za mednarodno zaščito dalje, kjer je bil torej tujcu že omogočen dostop do azilnega postopka. Trenutno (do 30.6.2018) pa PIC izvaja projekt nudenja pravne pomoči tujcem, ki jih Slovenija vrača v rednem postopku, torej pravno pomoč nudimo zgolj tistim, ki prejmejo odločbo o vrnitvi v skladu z Zakonom o tujcih. To so lahko prisilne ali prostovoljne vrnitve. Slovenska karitas v nadaljevanju teh postopkov spremlja izvajanje tistih vrnitev, ki se izvedejo prisilno in katerih spremljanje Sloveniji narekuje evropska zakonodaja. Nobena nevladna organizacija v Sloveniji ne spremlja postopkov hitrega vračanja tujcev na meji.

Sicer smo nevladne organizacije, ki delujemo na področju zaščite človekovih pravic, vlado pozvale k takojšnji, neodvisni, učinkoviti in transparentni preiskavi obtožb o nezakonitih vračanjih beguncev.Poročilo Visokega komisariata ZN za begunce (UNHCR) poudarja, da je število prisilno razseljenih oseb ponovno doseglo rekordno število 68,5 milijonov razseljenih oseb ob koncu preteklega leta, zato ob svetovnem dnevu beguncev na PIC poudarjajo, da je pravica do azila temeljna človekova pravica in civilizacijska norma; za spoštovanje te pravice na najvišji ravni si moramo prizadevati vsi deležniki.

Translate »