Projekt #ClimateOfChange, ki združuje 16 evropskih nevladnih organizacij, želi prispevati k večji ozaveščenosti Evropejcev, še zlasti mladih, o tem, da podnebne spremembe niso samo okoljsko, temveč družbeno vprašanje, in da zaradi tega niso nujne samo okoljske, ampak tudi družbene spremembe.

V skladu z vizijo projekta želimo v letošnjem in prihodnjem letu »zasejati semena novega sveta« z vrsto dejavnosti, s katero želimo ne le spodbujati v Evropski uniji »klimo sprememb«, ampak konkretno opolnomočiti mlade Evropejce za nosilce teh sprememb.

Vseevropska raziskava o razumevanje povezave podnebne spremembe – migracije

Med 29. oktobrom in 19. novembrom 2020 je bilo skupaj anketiranih 22.377 udeležencev iz 23 držav evropskih držav. V Sloveniji so anketirali 1017 mladih. Izsledke, objavljene v dveh ločenih poročilih, vseevropskem poročilu in poročilu o Sloveniji, objavljamo na dan začetka kampanje, 22. aprila.

Peticija Zaustavimo podnebne spremembe, vzpostavimo okolje za spremembe

Po vsej Evropi bomo zbirali podpise pod peticijo, s katero bomo zahtevali politike, ki bodo ohranjale zdravo in trajnostno prihodnost za sedanje ter prihodnje generacije, ki nikogar ne pustijo ob strani in ki pravično delijo breme sprememb.

Peticijo bomo predali predsednici Evropske komisije, Ursuli von der Leyen, med akcijo, ki jo bo organiziral konzorcij Climate of Change v času 27. konference pogodbenic UNFCCC (COP 27), ki bo predvidoma novembra 2022 v Afriki.

Debatna tekmovanja mladih

Na debatna tekmovanja smo povabili evropske dijakinje in dijake ter mlade, stare med 19 in 25 let, na katerih se bodo pomerili o okoljskih in drugih tematikah. V Sloveniji jih izvajamo v sodelovanju z zavodom Za in proti in Inštitutom za afriške študije. Spletna usposabljanja za debatne dejavnosti že potekajo. Državno debatno tekmovanje v dveh starostnih skupinah bo v drugi polovici junija, najboljša ekipa iz vsake države udeleženke se bo jeseni udeležila finalnega tekmovanja v Bruslju, v katerem se bodo pomerile nacionalno mešane ekipe.

Turneja uličnega gledališča po evropskih mestih

Poleti bo po evropskih mestih krenila na pot karavana konzorcija MagdaClan in FLIC Scuola Circo, ki se bo ustavila tudi v Ljubljani, predvidoma konec julija. Poleg ulične predstave je predviden dodaten program, s katerim bomo popestrili mestno dogajanje v poletnem času.

Dogodke bomo izvedli v skladu z ukrepi za preprečevanje širjenja bolezni Covid-19.

Izdelava poročil in preučevanje študijskih primerov

Konzorcij #ClimateOfChange pripravlja tudi druga gradiva – dokaze o resnosti posledic podnebnih sprememb na življenje ljudi in argumente v podporo zahtevam po odločnih spremembah.

EEB in Oxfam Nemčija bosta na dan Zemlje, 22. aprila, javno predstavila poročilo Ekonomiji blaginje naproti in dokumentarni film 25-odstotna revolucija, ki razkrivata uničujoč družbeni in okoljski vpliv sedanjega gospodarskega sistema in predlagata alternativni načrt za pravičnejše gospodarstvo, ki deluje v naravnih mejah našega planeta.

Ekipe na terenu pa pripravljajo poročila iz Kambodže, Gvatemale, Etiopije in Senegala.


Platforma SLOGA je partner projekta #ClimateOfChange, ki ga sooblikuje in izvaja 16 evropskih organizacij civilne družbeCilj projekta je prispevati k dvigu ozaveščenosti evropskih državljanov in njihovega kritičnega razumevanja migracij, ki jih povzročajo podnebne spremembe kot eden največjih izzivov današnjega soodvisnega sveta. Projekt financirata Razvojni program Evropske komisije za izobraževanje in ozaveščanje (DEAR) in Ministrstvo za zunanje zadeve.

 

 

Translate »