Novo poročilo ZN, predstavljeno na konferenci COP28 v Dubaju, predlaga strategijo za zmanjšanje emisij v svetovnem hladilnem sektorju, v katerem se je več kot 60 držav zavezalo k “hladilni zavezi”.

Poročilo poudarja, da je treba obravnavati vpliv hladilnih sistemov na podnebje, saj ti sistemi, čeprav zagotavljajo olajšanje pred vročino, prispevajo več kot sedem odstotkov k svetovnim emisijam toplogrednih plinov. Program ZN za okolje ocenjuje, da je več kot milijarda ljudi, predvsem v Afriki in Aziji, ogrožena zaradi pomanjkanja dostopa do hlajenja. Poročilo predlaga ukrepe, kot so izboljšani standardi energetske učinkovitosti, strategije pasivnega hlajenja in zmanjšanje količine hladilnih sredstev, ki segrevajo podnebje.

Z izvajanjem teh priporočil bi lahko do leta 2050 zmanjšali 3,8 milijarde ton CO2 emisij, kar bi koristilo milijardam ljudi, zmanjšalo račune za elektriko in preprečilo velike naložbe v proizvodnjo energije.

Več na spletni strani United Nations

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »