Generalna konferenca Unesca je 25. januar razglasila za mednarodni dan žensk v multilateralizmu, da bi priznala ključno vlogo žensk pri spodbujanju človekovih pravic, miru in trajnostnega razvoja v multilateralnem sistemu.

Ta dan se zavzema za večjo zastopanost žensk na položajih odločanja ter spodbuja ukrepe in sporazume, ki spreminjajo enakost spolov. Tema mednarodnega dneva 2024 je “Enakost spolov za reševanje izrednih podnebnih razmer”, njen namen pa je poudariti prispevek žensk pri reševanju podnebnih izzivov. Ta mednarodni dan bo oblikoval priporočila za vključitev enakosti spolov v večstranske odzive s poudarkom na ženskah v znanosti, ohranjanju okolja in trajnostnem upravljanju virov.

Ta priporočila bodo prispevala k prihodnjim konferencam, kot so ZN Ocean Decade, svetovni dan svobode tiska, svetovni znanstveni forum in ZN Ocean konferenca.

Več na spletni strani Unesco

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »