Na mednarodni dan migrantov, ki je bil včeraj, 18. decembra 2023 svetovna skupnost razmišlja o različnih prizadevanjih milijonov migrantov po vsem svetu.

Ob priznavanju, da so migranti pomemben faktor razvoja, je poudarek na njihovi vlogi kot delavci, študenti, podjetniki, družinski člani, umetniki in drugi tako v njihovi domovini kot v državi, kamor so bili napoteni. Sporočilo poudarja, da lahko dobro upravljana mobilnost podpira trajnostni razvoj, blaginjo in napredek, ter poudarja pomen izkoriščanja potenciala migracij za reševanje izzivov iz Agende 2030.

Nujno poziva k rešitvam, ki bodo osredotočene na ljudi in bodo temeljile na dokazih ter bodo posameznikom omogočile, da ostanejo v svojih skupnostih ali se po potrebi preselijo. Na nedavni konvenciji COP28 v Dubaju je bil izpostavljen vpliv podnebnih sprememb na migrante, pri čemer je bilo pozvano k vključujočim partnerstvom z migranti, ženskami, invalidi in skupnostmi, s posebnim poudarkom na vlogi mladih. Ob tej priložnosti želi Mednarodna organizacija za migracije (IOM) migracije predstaviti kot rešitev za globalne izzive, vključno s prilagajanjem na podnebne spremembe in zagotavljanjem gospodarskih priložnosti.

IOM poziva h kolektivnemu ukrepanju, pri čemer je poudarjena moč vsakega posameznika pri ustvarjanju boljše prihodnosti.

Več na spletni strani IOM

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

 

Translate »