Dne 13. decembra 2023 se je zaključila največja letna podnebna konferenca Združenih narodov, ki je potekala v Dubaju (UAE). V zaključkih konference so voditelji držav napovedali, da so dosegli zgodovinski kompromisni sporazum za dolgo iskano rešitev na področju podnebnih sprememb s katerim pozivajo 198 držav članic Združenih narodov k postopnemu opuščanju proizvodnje nafte, zemeljskega plina in premoga. Poziv državam z vidika reševanja planeta res zveni zgodovinsko, vendar pa se prenekateri sprašujejo, če ne prihaja 30 let prepozno.

Kompromisno besedilo, ki so ga gostitelji konference iz Združenih arabskih emiratov objavili po maratonskih nočnih posvetovanjih, bi države zavezalo k pripravi načrtov za “opuščanje fosilnih goriv v energetskih sistemih … v tem kritičnem desetletju”. V njem je zapisano, da bi se ta prehod moral zgoditi “na pravičen, urejen in enakopraven način” s ciljem, da se neto onesnaževanje s toplogrednimi plini do leta 2050 zniža na nič – “v skladu z znanstvenimi dognanji”.

Države pogodbenice so v Dubaju dogovorile o prelomnem besedilu, imenovanem “Soglasje iz ZAE”, ki določa ambiciozno podnebno agendo za ohranitev 1,5 °C še dosegljivo. V njem so države pogodbenice pozvane k opuščanju fosilnih goriv, da bi dosegle ničelno neto vrednost izpustov CO2, spodbujene so k predložitvi nacionalno določenih prispevkov za celotno gospodarstvo, vključen je nov poseben cilj za potrojitev obnovljivih virov energije in podvojitev energetske učinkovitosti do leta 2030, poleg tega pa se krepi zagon za novo strukturo financiranja podnebnih ukrepov.

Na letošnjem COP 28 je sodelovalo do sedaj največje število udeležencev (nekaj več kot 98.500 udeležencev), največje število predstavnikov mednarodnih korporacij in njihovih lobistov (približno 2.400 zastopnikov mednarodnih korporacij, ki se ukvarjajo s trgovanjem s fosilnimi gorivi ali pridelavo mesa), itd.

Naslednje leto bo največja podnebna konferenca Združenih narodov COP 29 potekala v Azerbajdžanu, leto kasneje pa v Braziliji (COP 30).

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

 

Translate »