Generalni sekretar ZN António Guterres je pozval države v razvoju, zlasti države skupine G-77 in Kitajsko, naj prevzamejo pobudo za reformo zastarelih večstranskih institucij in struktur.

V govoru na srečanju skupine G-77 v Kampali v Ugandi je poudaril potrebo po solidarnosti in partnerstvu med 130 državami članicami tega bloka, da bi zgradili trajnosten, miroljuben in pravičen svet. Guterres je izpostavil izzive, kot so doseganje ciljev trajnostnega razvoja, odpravljanje gospodarskih posledic COVID-19, spoštovanje človekovih pravic in ukrepanje na področju podnebnih sprememb. Pozval je k reformi Varnostnega sveta ZN in svetovnega finančnega sistema ter poudaril pomen sodelovanja jug-jug. Generalni sekretar ZN je obravnaval tudi trenutne konflikte, tudi na Bližnjem vzhodu, in pozval države G-77, naj se združijo v boju proti podnebni krizi.

Predsednik Generalne skupščine ZN Dennis Francis je ponovil poziv k nujni večstranski reformi in poudaril pomen globalnega juga pri oblikovanju pravičnega in uspešnega sveta.

Več na spletni strani United Nations

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »