Generalni sekretar ZN António Guterres je v petek, 15. 9. 2023, v Havani na Kuba v nagovoru na vrhu skupine 77 držav v razvoju (G77) in Kitajske pozval voditelje, naj se borijo za svet, ki bo deloval za vse, .

Guterres je opozoril, da so se države v zadnjih desetletjih iz revščine rešile več sto milijonov ljudi, zdaj pa se soočajo s številnimi krizami, kot so naraščajoča revščina in lakota, hitro rastoče cene, naraščajoči dolg in naraščajoče podnebne katastrofe.

Generalni sekretar je poudaril potrebo po močnih in učinkovitih večstranskih institucijah, saj se mednarodna skupnost usmerja v večpolarni svet.

Spomnil je, da so bile mnoge sedanje institucije, zlasti Varnostni svet ZN, Mednarodni denarni sklad (MDS) in Svetovna banka, ustanovljene, ko so bile mnoge države v razvoju v okovih kolonialne vladavine in niso imele vpliva ne na lastne kot tudi ne na svetovne zadeve.

Dejal je, da lahko tema vrha o znanosti, tehnologiji in inovacijah spodbuja solidarnost, rešuje skupne probleme in pomaga pri doseganju ciljev trajnostnega razvoja (SDG). Vendar pa namesto tega danes le-te pogosto povečujejo neenakosti in utrjujejo delitve, je dejal in opozoril na neenakosti med razvitimi državami in državami v razvoju pri dostopu do cepiv COVID-19 in digitalne tehnologije.

Guterres je dodal, da je še eno področje, na katerem je treba nujno ukrepati na svetovni ravni, financiranje.

Številne države v razvoju zaradi dolgotrajnih posledic pandemije, svetovne krize življenjskih stroškov in ekstremnih podnebnih vplivov ne morejo odplačevati svojih dolgov.

Več na spletni strani United Nations.

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

Translate »