Free Walk Foundation je objavila Globalni indeks suženjstva 2023, v katerem so analizirali obsežnost prisilnega dela, služenja zaradi zadolženosti, prisilnih porok, suženjstva in suženjstvu podobnih praks ter trgovine z ljudmi v 160 državah po svetu. Število žrtev sodobnega suženjstva je po podatkih svetovnega indeksa suženjstva v zadnjih letih močno naraslo. V suženjstvo je po vsem svetu prisiljenih 50 milijonov ljudi, 10 milijonov več kot pred petimi leti.

Poročilo ocenjuje, da so tveganju sodobnega suženjstva najbolj izpostavljeni ljudje, ki so bili svoje domove primorani zapustiti zaradi podnebnih sprememb, vojn in naravnih nesreč. Na naraščajoče število zasužnjenih vplivajo tudi kratenje pravic žensk ter ekonomske in družbene posledice pandemije covida-19.

Glede na podatke Globalne indeksa suženjstva je bilo v letu 2021 na svetu zasužnjenih 50 milijonov ljudi, kar je 10 milijonov več kot leta 2016. Države z najvišjim odstotkom zasužnjenih prebivalcev so Severna Koreja, Eritreja in Mavretanija, več sodobnega suženjstva, kot so domnevali, je tudi v zahodnih državah.

Preberite poročilo

Pripravila: PV


Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

 

Translate »