Na seji odbora Državnega zbora za infrastrukturo, okolje in prostor 1. septembra  je bil sprejet sklep, da mora vlada v roku 60 dni po sprejetju zakonodajnega svežnja Pripravljeni na 55 pripraviti odločnejšo in ambicioznejšo strategijo za zmanjšanje in blaženje učinkov podnebnih sprememb.

Focus, društvo za sonaraven razvoj, je na seji odbora opozoril, da bo soočenje s podnebno krizo glede na ugotovitve iz poročil IPCC obvladljivo samo, če ostanemo pod mejnikom 1,5 °C, s tem pa bomo tudi močno znižali stroške blaženja in prilagajanja na spremenjene razmere in znatno omilili družbeno in gospodarsko škodo zaradi negativnih posledic.

Focus je zastopal Taj Zavodnik, strokovni sodelavec na programu Podnebje, ki je med drugim izpostavil, da je omejitev globalnega segrevanja pri 1,5 °C še vedno dosegljiv cilj, bo pa za to potrebno takojšnje in radikalno ukrepanje, tudi Slovenije.

Na seji je sodelovalo še več drugih strokovnjakov s področja podnebnih sprememb. Klimatologinja Lučka Kajfež Bogataj je med drugim opozorila na politične nestabilnosti, ki jih lahko prinesejo podnebne spremembe, npr. vojno za vodo ali migracije. Marko Maver z Nacionalnega laboratorija za zdravje, okolje in hrano je opozoril na potencialne vplive podnebnih sprememb na zdravje ljudi.

 

“Fit za 55” še ni enačaj za “pošteno in pravično” je v svojem komentarju pred nedavnim opozoril Albin Keuc, direktor Platforme SLOGA.

Minister Vizjak: Prehitevanje ni na mestu

Seja je potekala na zahtevo poslanskih skupin LMŠ, SD, SAB, Levica in NeP. Na njej so obravnavali ugotovitve poročila Medvladnega odbora za podnebne spremembe (IPCC), ki deluje pod okriljem ZN. Globalne temperature bodo okoli leta 2030, desetletje prej, kot je bilo predvideno še pred tremi leti, po sedanjem scenariju predvidoma višje za okoli 1,5 stopinje Celzija, izhaja iz poročila IPCC.

Kot je na seji v imenu predlagateljev ob navedbi omenjenih podatkov opozoril poslanec Andrej Rajh (SAB), tem spremembam tudi v Sloveniji ne moremo ubežati, zato moramo hitro ukrepati, če želimo ublažiti posledice podnebnih sprememb, je poročala Slovenska tiskovna agencija (STA).

Predlagatelji so zato pripravili več sklepov. Tako so predlagali, da naj vlada najkasneje v roku 60 dni pripravi odločnejšo in ambicioznejšo strategijo za zmanjšanje in blaženje učinkov podnebnih sprememb. Naslednji sklep se nanaša na nacionalni podnebno-energetski načrt, ki naj vsebuje konkretne ukrepe za zaustavitev prekomernega segrevanja.

Obenem so predlagali, da naj ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano v roku 60 dni pripravi ukrepe za omejitev škodnih posledic podnebnih sprememb na dostopnost in kakovost lokalno pridelane hrane. Prav tako so predlagali, naj DZ na zakonski ravni v čim krajšem možnem času prepove uporabo plastičnih izdelkov za enkratno uporabo ter da DZ v Sloveniji razglasi podnebno in okoljsko krizo.

Minister za okolje Andrej Vizjak je se je zavzel, da se v Sloveniji strateško ukrepanje na tem področju veže na zakonodajni sveženj EU Pripravljeni na 55 (Fit for 55). Prehitevanje ni na mestu in bi bilo lahko celo problematično, meni. Zato je predlagal, da se prvi sklep predlagateljev prilagodi v smislu, da naj vlada pripravi strategijo 60 dni po sprejetju omenjenega svežnja. Po besedah Rajha so ministrov nasvet upoštevali in sklep prilagodili.

Vizjak je ob tem izpostavil nujnost ukrepanja na svetovni ravni. Ni namreč dovolj, če neke ukrepe sprejema zgolj Slovenija. Zato se mu tudi ne zdi potrebno razglasiti izrednih okoljskih razmer v državi.

Translate »