Evropska komisija namenila 200 milijonov evrov humanitarne pomoči za Sirijo in Irak

Evropska komisija je namenila 200 milijonov evrov humanitarne pomoči za Sirijo in Irak. Ta poteza je bila napovedana že v septembru s strani Predsednika Evropske komisije, Jean-Claude Juncker-ja.

»EU izpolnjuje svoje obljube o podpori najbolj ranljivih skupin ljudi, ki jih je prizadela sirska kriza, tako v Siriji kot v širši regiji. Ne smemo spregledati humanitarne situacije v Iraku. Če ne mobiliziramo zadostne podpore in pomoči, lahko Irak postane naslednja Sirija. Humanitarna pomoč in zaščita imata strateško vrednost za nadaljna prizadevanja za spravo v Iraku«, je dejal Christos Stylianides, EU Komisar za humanitarno pomoč in krizno upravljanje.

V okviru omenjenega paketa pomoči bo Evropska komisija namenila 40 milijonov evrov humanitarne pomoči za Irak, ter dodatnih 20 milijonov evrov za naslavljanje humanitarnih potreb v Turčiji.

EU je s 4,4 milijardami evrov glavna donatorica za naslavljanje krize v Siriji, kar vključuje sredstva za humanitarno pomoč, razvojno sodelovanje ter pomoč pri stabilizaciji države. EU je hkrati namenila 133 milijonov evrov za notranje razseljene ljudi v Iraku in sosednjih državah.

Povzeto po ECHO.