Evropska komisija je namenila skoraj 70 milijonov evrov humanitarne pomoči za reševanje hudih kriz na območju Velikih jezer v Afriki.

Sredstva bodo namenjena predvsem boju proti nasilju na podlagi spola, podpori izobraževanju v izrednih razmerah in izboljšanju pripravljenosti na nesreče. Natančneje, 63,75 milijona EUR je namenjenih humanitarnim projektom v Demokratični republiki Kongo, vključno s prizadevanji za zmanjšanje tveganja nesreč. Dodatnih 6 milijonov EUR bo namenjenih regionalnemu odzivu na begunce v Burundiju za pomoč beguncem v sosednjih državah in povratnikom v Burundi. Komisar Janez Lenarčič je poudaril, da je treba nujno ublažiti trpljenje najranljivejših med zaostrovanjem konfliktov in kršitvami mednarodnega humanitarnega prava v regiji. Razmere v Demokratični republiki Kongo vključujejo obsežne razselitve, pomanjkanje hrane in hude kršitve človekovih pravic, vključno z visoko stopnjo nasilja na podlagi spola. V Burundiju so se pogoji za vračanje beguncev po volitvah leta 2020 sicer izboljšali, vendar trajnostna reintegracija ostaja izziv zaradi omejenih socialno-ekonomskih priložnosti in pomanjkanja sredstev za humanitarno pomoč.

Več informacij na spletni strani European Commission

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Trajnostno Lokalno Globalno II pasica

Translate »