Društvo Humanitas v sklopu projekta »Let’s play the Fraternity card in Europe!« vabi k sodelovanju fotografinje in fotografe iz Slovenije, Hrvaške, Italije, Poljske, Francije in Španije.Cilj projekta je ozaveščati mlade o temah solidarnosti, revščine, neenakosti, diskriminacije, človekovih pravic ter analizirati globalne izzive preko fotografske analize in pisanja. Projekt poudarja pomen sobivanja različnih idej, religij, skupnosti, statusnih skupin itd. s preprosto aktivnostjo pošiljanja sporočil neznancem in neznankam v njihovi skupnosti, kar je podobno kot “sporočilo v steklenici”.

Vabijo fotografe_inje, da prispevajo fotografije, ki pokrivajo naslednje teme:

  • duševno zdravje mladih (vključno z obravnavo depresije, stresa, žalosti, posledic nasilja in/ali zlorabe);
  • podnebne spremembe/podnebna pravičnost/okolje;
  • enakost med spoloma;
  • migracije;
  • neenakost (revščina, človekove pravice – na primer dostop do izobraževanja, dela itd.);
  • globalno medsebojno povezovanje/državljanstvo.

Izbrane fotografije bodo natisnjene na razglednicah, nato pa jih bodo analizirali učenci in učenke v več sto evropskih šolah. Mladi, ki bodo sodelovali v projektu, se bodo naučili analizirati fotografije, razvozlati sporočila, skrita v njih, ter razumeti tudi druge vizualne materiale, s katerimi so vsak dan obkroženi v sodobni družbi. Nato bodo izbrane razglednice poslali na neznane naslove in čakali na odgovor sodržavljanov in sodržavljank.

Fotografe_inje vabijo, da izberete nekaj svojih fotografij, ki naslavljajo  zgoraj omenjene teme – najbolje vsaj 3 fotografije na 3 različne teme. Izmed vseh fotografij, ki jih bodo prejeli, bodo nato skupaj s partnerji izbrali po eno fotografijo iz vsake sodelujoče države.

Če bo vaša fotografija izbrana, vas bodo povabili k pripravi enominutnega videa v angleškem jeziku, v katerem boste opisali, kdaj, kje in kako je bila fotografija posneta in zakaj je pomembna. Za namen promocije projekta pa bodo potrebovali tudi vaš kratek življenjepis in fotografijo. Za izbrano fotografijo bodo zakupili avtorske pravice v znesku 900 EUR bruto, pogodbo pa boste podpisali s hrvaško organizacijo Centar za mirovne studije, ki je nosilec projekta.

Če bi vas sodelovanje zanimalo, jim fotografije in kratek odstavek o sebi pošljite najkasneje do torka, 26. maja 2020 na naslov barbara@humanitas.si. Tu so tudi na voljo za vsa dodatna vprašanja.

Več na strani društva Humanitas.

Translate »