Naravne nesreče, kot so cikloni, poplave in suše, so bolj povezane, kot bi si mislili, rdeča nit je človeška dejavnost, razkriva študija Univerze Združenih narodov (UNU).

Študija UNU obravnava deset različnih nesreč, ki so se zgodile v letih 2020 in 2021, in ugotavlja, da so med seboj povezane, čeprav so se zgodile na različnih območjih.

Študija temelji na oceni Medvladnega foruma o podnebnih spremembah (IPCC) in podatkih o ogrevanju v preteklosti, ki so pokazali, da je človeški vpliv segreval podnebje s hitrostjo, ki je brez primere zadnjih 2000 let.

V obdobju 2020–2021, ki ga obravnava področilo Univerze ZN, se je zgodilo več rekordnih nesreč, vključno s pandemijo covida-19, hladnim valom, ki je ohromil ameriško zvezno državo Teksas, požari, ki so uničili skoraj 5 milijonov hektarjev amazonskega deževnega gozda, in devetimi močnih nevihtami v Vietnamu – vse skupaj v obdobju sedmih tednov.

Povezava med Arktiko in Teksasom

Čeprav so se te nesreče zgodile na tisoče kilometrov narazen, študija kaže, kako so med seboj povezane in da imajo lahko posledice za ljudi, ki živijo v oddaljenih krajih.

Primer tega je nedavni vročinski val na Arktiki in hladni val v Teksasu. Leta 2020 so na Arktiki zabeležili nenavadno visoke temperature zraka in drugo najnižjo količino morskega ledu.

Ta topli zrak je destabiliziral polarni vrtinec, vrtečo se maso hladnega zraka nad severnim polom, ki je hladnejšemu zraku omogočil premik proti jugu v Severno Ameriko, kar je prispevalo k temperaturam pod ničlo v Teksasu, med katerimi je zamrznilo električno omrežje, in je umrlo 210 ljudi.

Novo poročilo opredeljuje tri temeljne vzroke, ki so vplivali na večino dogodkov v analizi: emisije toplogrednih plinov, ki jih povzroči človek, nezadostno obvladovanje tveganja nesreč ter podcenjevanje okoljskih stroškov in koristi pri odločanju.

Emisije toplogrednih plinov so bile eden od razlogov za nizke temperature v Teksasu, hkrati pa te emisije prispevajo tudi k nastanku super ciklonov, kot je ciklon Amphan, na drugi strani sveta.

Povezava krčenja gozdov v Amazoniji in živinoreje

Neustrezno obvladovanje tveganja nesreč, ugotavlja študija, je bil eden od razlogov za to, da je Teksas med mrazom utrpel tako velike izgube življenj in prekomerno škodo na infrastrukturi. Isto je prispevalo k velikim izgubam zaradi poplav v osrednjem Vietnamu.

Poročilo tudi prikazuje, kako je rekordna stopnja krčenja gozdov v Amazoniji povezana z velikim svetovnim povpraševanjem po mesu: to povpraševanje je povzročilo povečanje potrebe po soji, ki se uporablja kot krma za živino. Posledica tega je izsekavanje gozdov.

“Iz tega poročila se lahko naučimo, da so nesreče, ki jih vidimo po vsem svetu, veliko bolj povezane, kot se morda zavedamo, in so povezane tudi z individualnim vedenjem,” pravi eden od avtorjev poročila, znanstvenik UNU Jack O’Connor. “Naša dejanja imajo posledice za vse nas.”

Povezava do študije

Translate »