V mreži CIVICUS so zaskrbljeni zaradi velikega števila držav, ki v želji po omejitvi širjenja COVID-19 omejujejo tudi človekove pravice. Pripravili so izjavo s priporočili in pozivajo vse, ki se z vsebino strinjate, da jo podprete. Rok za podporo je 22. aprila 2020.

Pozdravljajo izredne ukrepe, ki jih države sprejemajo za omejitev širjenja COVID-19, vendar države pozivajo, naj te ukrepe izvajajo v okviru pravnega reda. Odzivi na COVID-19 morajo biti zakoniti, temeljiti na dokazih in namenjeni varovanju javnega zdravja, nediskriminatorni, časovno omejeni in sorazmerni.

Zlasti so zaskrbljeni zaradi držav, ki zlorabljajo pooblastila za omejevanje temeljnih pravic, vključno s svobodo izražanja in pravico do dostopa do informacij. Novinarjem, zagovornikom človekovih pravic in drugim neodvisnim glasovom po vsem svetu grozijo in jih kaznujejo, ker poročajo o obsegu pandemije v svojih državah ali o ukrepih, sprejetih kot odgovor na COVID-19. Te države vključujejo Tadžikistan, Niger, Egipt, Tajsko, Saudovo Arabijo, Salvador, Bangladeš in Kitajsko. Druge vlade sprejemajo zakonodajne ukrepe za omejitev temeljnih svoboščin, na primer na Madžarskem, v Armeniji, Azerbajdžanu in na Filipinih. Nekatere države zlorabljajo svoja pooblastila za zatiranje mirnih skupščin, tudi v Hong Kongu.

Vlade Indije, Mjanmara in Bangladeša so omejile dostop do interneta in tako mnogim ljudem preprečujejo dostop do življenjsko pomembnih informacij o tem, kako se pred virusom zaščititi.

Begunci v centrih, na primer v Mehiki in v Grčiji, živijo v težkih razmerah brez dostopa do ustreznih sanitarnih prostorov. Prav tako se ne morejo fizično odmakniti zaradi prenatrpanosti. Pozdravljajo ukrepe držav, kot je Portugalska, ki so začasno odpravile omejitve prosilcem za azil in jim zagotavljajo dostop do zdravstvene oskrbe in socialne varnosti.

Zaskrbljeni so zaradi držav, ki zadržujejo invalidne osebe znotraj institucij in jih izpostavljajo okužbi z virusom, vključno v Franciji, kar je v nasprotju s Konvencijo Združenih narodov o pravicah invalidov.

Zaskrbljujoče so tudi informacije o državah, ki so uvedle omejitve, ki vodijo do kršitev pravic LGBT+ oseb, kot to počno v Peruju, Ugandi in Kolumbiji.

Več držav je izpustilo zapornike, saj so zapori preobremenjeni, zaradi česar so zaporniki zelo ogrožena skupina. Pozivajo države, da med izpuščene vključijo zagovornike človekovih pravic in mirne protestnike.

Nenazadnje jih skrbi tudi praksa spremljanja in nadzora gibanja ljudi, tudi na račun njihove zasebnosti, kot to počnejo na Tajvanu in v Izraelu.

Celotno izjavo s priporočili lahko preberete in podprete na strani mreže CIVICUS.

Translate »