Evropska unija se je zavezala k tesnejšemu partnerstvu z afriškimi vladami in Afriško unijo, zato mora razmisliti, kako lahko najbolje prispeva k varnosti in gospodarskim možnostim Afrike. Ker druge svetovne sile tekmujejo za vpliv, je na kocki veliko več kot le trgovina in naložbe. Tako je pred 6. vrhom EU-AU za Project Syndicate zapisal Josep Borrell, visoki predstavnik Evropske unije za zunanje zadeve in varnostno politiko. Komentar je objavilo tudi Delo.

Preden začnemo govoriti o gospodarski rasti in trgovinskih odnosih, mora Evropa dokazati, da lahko prispeva k miru, varnosti in dobremu upravljanju v afriških državah, poudarja Borrell. “Preden začnemo govoriti o demografski dividendi, moramo priznati tudi obseg težav, ki jih lahko nenadzorovana rast prebivalstva povzroči v družbah. Do leta 2030 bo na afriški trg dela vsako leto vstopilo 30 milijonov mladih. Da bi zanje ustvarili trajnostna delovna mesta, mora biti osnovno izobraževanje prednostna naloga.”

Afrika ne potrebuje dobrodelnosti ali medijskih senzacij. Potrebuje sodelovanje in partnerstva, ki bodo dejansko koristila njenim prebivalcem.

Josep Borrell, visoki predstavnik EU za zunanje zadeve in varnostno politiko

Poleg tega moramo pri podpiranju globalnega prehoda na zeleno energijo in trajnostni razvoj pomagati zagotoviti dostop do osnovnih storitev na celini, kjer skoraj polovica prebivalstva nima elektrike in se mora vsak dan boriti za dostop do vode in hrane. Medtem ko afriškim državam pomagamo razvijati njihove prihodnje zmogljivosti za proizvodnjo cepiv, moramo pomagati tudi pri pospeševanju cepljenja v sedanjosti. Več kot 90 % prebivalcev celine še vedno ni cepljenih proti covid-19.

Borrell opozarja tudi na geopolitičen pomen Afrike. S tem, da naj bi leta 2050 imela že 2,5 milijarde prebivalcev, je vse večja svetovna sila. Tesnejše partnerstvo bi Evropi in Afriki omogočilo, da skupaj uveljavita veliko večji vpliv na svetovnem prizorišču, kar bi spodbudilo model multilateralizma, ki ga podpirata obe partnerici.

Celoten komentar lahko preberete TU.

Translate »