Ocenjuje se, da se je leta 2020 predčasno rodilo 13,4 milijona otrok, skoraj milijon pa jih je umrlo zaradi prezgodnjih zapletov, so v četrtek, 5. 10. 2023, v novem poročilu zapisale agencije ZN in partnerji.

Ti podatki ustrezajo približno enemu od desetih otrok po vsem svetu, ki se rodijo predčasno, pred 37. tednom nosečnosti. Zdravstveni strokovnjaki za tako visoke številke krivijo slabo zdravje mater in podhranjenost.

“Ker je prezgodaj rojeni otrok glavni vzrok smrti v zgodnjem otroštvu, je treba nujno okrepiti oskrbo prezgodaj rojenih otrok in prizadevanja za preprečevanje, zlasti zdravje mater in prehrano, da bi izboljšali preživetje otrok,” so zapisali Svetovna zdravstvena organizacija (WHO), Sklad ZN za otroke (UNICEF) in Londonska šola za higieno in tropsko medicino.

Navedli so, da prezgodnje rojstvo pri tistih, ki preživijo, znatno poveča verjetnost, da bodo v odrasli dobi zboleli za težjimi boleznimi, invalidnostjo in zaostankom v razvoju ter celo za kroničnimi boleznimi, kot so sladkorna bolezen in bolezni srca.

Dokument z naslovom Nacionalne, regionalne in globalne ocene prezgodnjih rojstev v letu 2020 s trendi iz leta 2010: sistematična analiza vsebuje globalne, regionalne in državne ocene ter trende prezgodnjih rojstev med letoma 2010 in 2020, ki razkrivajo velike razlike med regijami in državami.

Približno 65 odstotkov prezgodnjih rojstev v letu 2020 je bilo v podsaharski Afriki in južni Aziji, kjer se je prezgodaj rodilo več kot 13 odstotkov otrok. Stopnje v najbolj prizadetih državah – Bangladešu, Malaviju in Pakistanu – so trikrat ali štirikrat višje od stopenj v najmanj prizadetih državah – Srbiji, Moldaviji in Kazahstanu.

Več na: UN

SLOGA – delujmo trajnostno, lokalno in globalno!

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Translate »