28. aprila obeležujemo svetovni dan varnosti in zdravja pri delu, ki se v obdobju 2020–2022 posveča preprečevanju kostno-mišičnih obolenj, povezanih z delom.

Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu (EU-OSHA) se v obdobju kampanje osredotoča na tveganja, povezana s telesno držo, z izpostavljenostjo ponavljajočim se gibom ali nošenju oziroma premikanju težkih bremen. Vsi ti dejavniki tveganja na delovnem mestu lahko povzročijo kostno-mišična obolenja, ki vsako leto prizadenejo na milijone evropskih delavcev iz različnih poklicev in delodajalce stanejo več milijard evrov.

V luči tega, da se države članice pripravljajo ali že izvajajo načrte za postopno vrnitev na delo po koronavirusni krizi, je pri tem pomembno tudi poskrbeti za zdravje in varnost delavcev. Evropska agencija za varnost in zdravje pri delu je v ta namen objavila smernice za vrnitev na delo.

Agencija je na začetku koronavirusne krize že objavila smernice za delovna mesta, v katerih so zbrane najpomembnejše informacije in nasveti glede izbruha koronavirusa.

Translate »