Iz Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj so sporočili, da sta v ponedeljek, 28. 8. 2023, minister dr. Aleksander Jevšek in zvezni svetnik ministrstva za zunanje zadeve Švice dr. Ignazio Cassis v Ljubljani podpisala Okvirni sporazum med Vlado Republike Slovenije in Švicarskim zveznim svetom za izvajanje drugega Švicarskega prispevka, ki je nadaljevanje skupne skrbi za naravo in razvoj alpskega ekosistema ter inovacij s poudarkom na trajnostnih in zelenih strategijah.

Sloveniji je v okviru drugega Švicarskega prispevka namenjenih 16 milijonov švicarskih frankov za področje Energetska učinkovitost in obnovljiva energija. Drugi švicarski prispevek bo programsko usmerjen k uresničevanju podnebne nevtralnosti, kar bo vplivalo na celotno alpsko območje.

»Vplivi podnebnih sprememb so izziv za ves svet. Alpsko območje pa je še posebej občutljivo in ranljivo zaradi višjih temperatur in spremenjenih vzorcev padavin, ki vodijo v vse pogostejše ekstremne vremenske dogodke in spreminjajo ekosistem. ” je po podpisu poudaril minister Jevšek.

Več si lahko preberete na povezavi Ministrstva za kohezijo in regionalni razvoj.

Projekt Trajnostno. Lokalno. Globalno. II  izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ju Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

TLG II logotip SLOGA, TLG II, MRS

Translate »