13. številka Slogopisa

SLOGA, Platforma za razvojno sodelovanje in humanitarno pomoč, je v predprazničnem času za vas pripravila že 13. številko razvojnega časopisa – Slogopisa. Zadnja letošnja številka je posvečena globalnemu učenju, ki predstavlja enega izmed temeljev mednarodnega razvoja in razvojnega sodelovanja, saj spodbuja kritično razmišljanje in odpira vrata novim in drugačnim vzorcem obnašanja.

Zaradi pomena, ki ga pripisujemo globalnemu učenju, smo v začetku decembra v sodelovanju s partnerji ter s podporo Centra Sever-Jug Sveta Evrope organizirali Regionalno konferenco o globalnem učenju, na kateri je bilo odprtih veliko vprašanj glede samega koncepta in vloge globalnega učenja. Ta vprašanja naslavljamo tudi v štirih prispevkih Slogopisa, ki ga imate pred seboj, in sicer v intervjuju z Miguelom Silvo, vodjo programa globalnega učenja na Centru Sever-Jug Sveta Evrope, v intervjuju z Rilli Lappalainen, vodjo finske platforme NVO Kehys, v pogovoru z ministrom za izobraževanje, znanost in šport dr. Jernejem Pikalom in v strokovnem članku dr. Bogomirja Novaka z naslovom »H globalnem učenju svetovnega etosa«.

Seveda tudi v tokratni številki Slogopisa najdete rubriki Novičke iz Slovenije in sveta ter Napovednik dogodkov, pa tudi rubriko Utrip NVO, v kateri se lahko seznanite s projektom »Zdrav duh v zdravem telesu«, ki ga IRD Global Zavod izvaja na Haitiju.

Nova številka Slogopisa je dostopna v priponki, tiskano verzijo pa lahko dobite v pisarni Sloge (Metelkova 6, Ljubljana).

Z veseljem vas vabimo tudi k soustvarjanju 14. številke Slogopisa, katere osrednja tema bodo volitve v Evropski parlament in bo izšla konec februarja prihodnje leto.

Želimo vam prijetno branje!