Predsednik Generalne skupščine Združenih narodov Csaba Kőrösi je v četrtek, 20. julija 2023, razglasil dobitnike prestižne nagrade Združenih narodov na področju človekovih pravic za leto 2023.

Letošnji zmagovalci so bili Center za človekove pravice “Viasna” iz Belorusije, Julienne Lusenge iz Demokratične republike Kongo, Amman Center for Human Rights Studies iz Jordanije, Julio Pereyra iz Urugvaja in Globalna koalicija organizacij civilne družbe, avtohtonih prebivalcev, družbenih gibanj in lokalnih skupnosti.

Prejemnike nagrade je izbral posebni odbor med več kot 400 kandidati, ki so jih poslale države članice, sistem ZN in civilna družba. Odboru predseduje predsednik Generalne skupščine, njegovi člani pa so predsednik Ekonomsko-socialnega sveta, predsednik Sveta za človekove pravice, predsednik Komisije za status žensk in predsednik svetovalnega odbora Sveta za človekove pravice.

Posebnemu odboru je nudil podporo Urad visokega komisarja ZN za človekove pravice (OHCHR).

“Predanost zmagovalcev govori o univerzalnosti človekovih pravic v kritičnem času,” je dejal Kőrösi.

Slovesna podelitev nagrade za leto 2023 bo potekala na sedežu ZN v New Yorku decembra 2023 v okviru dejavnosti ob dnevu človekovih pravic.

Več na spletni strani UN.

Translate »