V zadnjih desetih letih so ženske v svetu pridobile več političnega vpliva. Danes ženske zasedajo že skoraj četrtino parlamentarnih sedežev po svetu. V zadnjem desetletju se je delež žensk v parlamentih povečal s 17,8 odstotka v letu 2007 na sedanjih 23,6 odstotka.

Novo stanje med drugim odseva določene spremembe v večjem številu arabskih držav. Na primer, v Saudovi Arabiji se je delež žensk v parlamentu povzpel z nič odstotkov na 19,9 odstotka. V Jordaniji 29 odstotkov ministrskih položajev v novi vladi zasedajo ženske, v Tuniziji pa so ženske letos dobile 47 odstotkov mest v mestnih svetih.

Čeprav dejanskega političnega vpliva ni mogoče vedno meriti zgolj na osnovi števila parlamentarnih sedežev, podatki nakazujejo razvoj v smeri večje enakosti spolov.

zenskam vec moci copy

Preberite celotne Najboljše novice iz sveta na temo enakosti spolov ali pobrskajte po dodatnih vsebinah na spletni strani.


Aktivnosti Najboljših novic iz sveta potekajo v sklopu projekta Trajnostno. Lokalno. Globalno., ki ga finančno podpira Ministrstvo RS za zunanje zadeve. Izražena vsebina je v izključni odgovornosti avtorjev in ne odraža stališč Ministrstva RS za zunanje zadeve.

WBN SRD TLG SLOGA MRS logo skupen

Translate »