Na spletni strani rtvslo.si bodo petki do konca leta zeleni. Na pobudo Društva Focus bo uredništvo za nove medije Multimedijskega centra RTV Slovenija obravnavalo ključne izzive podnebne krize in rešitev zanje. Članke in video vsebine bodo objavljali vsak teden v rubriki Zeleni petek.

Okolje je v slovenskih medijih relativno slabo zastopano, razen ko gre za (navadno lokalne) aktualne pereče okoljske probleme. Še zlasti v slovenskem medijskem prostoru manjka celovito naslavljanje podnebne krize, ki jo moramo vsi prepoznati kot prioritetni izziv, s katerim se moramo spopasti.

Za to je ključnega pomena tudi obveščenost javnosti, pri čemer imajo pomembno vlogo mediji. Sploh v obdobju pandemije novega koronavirusa in reševanju gospodarske krize, ko se odpira tudi prostor za razmislek o možnosti hkratnega reševanja okoljske krize. V uredništvu za nove medije MMC RTVSLO se tega zavedajo in zato uvajajo novo rubriko Zeleni petek.

“Zeleni petek v ospredje postavlja okolje. Z razlagalnimi videi in poglobljenimi članki bomo pokazali, kako pomembno je naravno okolje, v katerem živimo, kaj se lahko zgodi, če ga uničimo, in o čem moramo razmišljati in nato delovati, če želimo v prihodnosti vsaj približno še živeti, tako kot živimo – ali celo bolje,” so zapisali v opisu rubrike. Napovedujejo, da bodo predstavljeni tudi vplivi posameznih političnih in gospodarskih projektov, vizij ali odločitev, ki vplivajo na okolje in opozorila na okoljske posledice neukrepanja.

Vloga Focusa v rubriki Zeleni petek je predvsem pomoč pri razlagalnih videih, ki skozi animirano grafiko preprosto, jasno in na kratek način predstavijo temo posameznega okoljskega področja ali problema. Pri tem bi radi poudarili, da so scenariji in izvedba v celoti avtorsko delo novinark in sodelujoče ekipe, je pa Focus omogočil izobraževanje novinarke za pripravo tovrstnih videov.

Serija Zeleni petek se je začela 13. novembra 2020 s krovno temo PODNEBNE SPREMEMBE. Naslednja tema v nizu so GOZDOVI.

Več na: https://www.rtvslo.si/rtv/za-medije/sporocila-za-javnost/od-danes-so-petki-na-spletni-strani-rtvslo-si-zeleni/541809

foto: RTVSLO.si

Translate »