Zaključil se je Teden Afrike

Zaključil se je Teden Afrike, s katerim smo obeležili svetovni dan kulturne raznolikosti za dialog in razvoj ter dan afriške enotnosti. Teden Afrike je potekal med 20. in 31. majem, v sklopu tedna pa se je zvrstilo deset različnih dogodkov, kar je le še prispevalo k pestrosti ponujenih vsebin.

Teden Afrike se je začel 20. maja s predstavo Diaspora* v dvorani velenjskega kulturnega doma, ki je gledalce popeljala v svet medkulturnosti, v katerem se srečujemo tako z lepotami, ki jih prinaša raznolikost, kot tudi z nestrpnostjo in diskriminacijo. Ponovitev predstave je bila ponovno izvedena v Velenju 26. maja.

Dne 21. maja je v sklopu razstave 1001 izum na Gospodarskem razstavišču ob dnevu medkulturnega dialoga potekala okrogla miza z naslovom »Živeti medkulturno, izziv ali težava?”, na kateri sta razpravljala predsednik sveta platforme SLOGA mag. Eyachew Tefera in ambasadorka medkulturnega dialoga Faila Pašić Bišić.

rsz img 0378

V kontekstu medkulturnega dialoga je potrebno izpostaviti še dve pomembni aktivnosti. Prostovoljci Društva za Združene narode za Slovenijo so izvedli delavnici o medkulturnem dialogu in pomenu človekovih pravic na OŠ Breg in Videm pri Ptuju. Prav tako pa je v okviru ideje medkulturnega dialoga in sobivanja potekal medkulturni večer s predstavo Klicni center v izvedbi Slovenske filantropije. Gre za predstavo, katere osrednja tematika so migracije. Večer je z afriškimi pesmimi popestril a capella gospel zbor Bee Geesus, ambasador projekta Humanitarnega društva ADRA Slovenija.

V sklopu Tedna Afrike je bilo naslovljeno tudi vprašanje položaja mladih v multikulturnih okoljih. Na pogovornem srečanju Skuhna Talk smo spoznali mlade globalne sosede iz oddaje Kdo si pa ti? Mladi globalni sosedi – torej mladi, ki prihajajo iz drugih držav in živijo v Sloveniji, so predstavili svoje izkušnje ob srečanju z novo kulturo in njihovo dojemanje multikulturnosti. Poleg tega je Skuhna gostila še eno zanimivo pogovorno srečanje, ki ga je organiziral Zavod Global, na temo »Diamanti naprej, ljudje stop – perspektive Afričanov na smrt na Mediteranu«.

Za še dodatno pestrost programa Tedna Afrike je bilo poskrbljeno z organizacijo Nogometnega turnirja za mir in enotnost, ki je potekal 24. maja v Ljubljani. Cilji sedaj že tradicionalnega dogodka so krepitev telesa in duha, premagovanje drugačnosti, spodbujanje integracije in socialne vključenosti ranljivih skupin v družbo.
Teden Afrike se je zaključil s celodnevnim mednarodnim »globalnim piknikom«, ki ga je spremljal pester program in raznolike delavnice, namenjen posameznikom, družinam in predvsem otrokom.

Teden Afrike je koordinirala SLOGA v sodelovanju s Slovensko nacionalno komisijo za UNESCO in ob finančni podpori Evropske komisije.