Ob mednarodnem dnevu ozaveščanja o izgubah hrane je 24ur.com v svoji rubriki Čas za zemljo objavil na to temo prispevek, v katerem sta spregovorili tudi  Živa Kavka Gobbo, predsednica Focusa, društva za sonaraven razvoj, in Nika Tavčar, Umanotera.

Nika Tavčar iz Umanotere je poudarila, da lahko kar tretjino izpustov toplogrednih plinov pripišemo proizvodnji s hrano, ob tem pa je opozorila, da preveč poudarjamo kilometre prevožene hrane, premalo pa vrsto hrane, ki jo pridelujemo in uživamo. Predvsem problematična je živinoreja, ki prispeva k veliki porabi naravnih virov, toplogrednim plinom in izginjanju biotske raznovrstnosti ter je eden glavnih krivcev za podnebne spremembe. To pa tudi zaradi povezanih dobavnih verig – ne zgolj z mesom, temveč tudi s pridelavo krme.

Živa Kavka Gobbo  pa je poudarila naslednje: “Kljub zavezi o zmanjšanju suženjskega dela in dela otrok, je le-to še vedno v porastu. Legalne in nelegalne plantaže se širijo na gozdnata območja. Izpusti toplogrednih plinov pa se prištevajo državam proizvajalkam, kljub temu, da proizvode koristimo v EU. Če želimo razsvetljensko zgodovino Evrope upravičiti, moramo standarde varovanja človekovih pravic in okolja razširiti na vsa področja, kjer smo vpleteni. To lahko zagotovi samo zakonodaja.”

Celoten prispevek lahko prebereš TU.

Translate »