Svetovna zdravstvena organizacija (WHO) je odobrila prvo cepivo proti malariji in ga priporočila za množično uporabo pri otrocih, ki živijo južno od Sahare ter tudi v preostalih regijah, v katerih je malarija razširjena. Do drugega leta starosti naj bi otroci prejeli štiri odmerke cepiva.

“To je zgodovinski trenutek. Dolgo pričakovano cepivo proti malariji za otroke pomeni preboj za znanost, zdravje otrok in nadzor nad malarijo,” je izjavil prvi mož WHO-ja Tedros Adhanom Ghebreyesus. Kot je še poudaril, bi lahko cepivo skupaj s preventivnim sistemom, ki se že izvaja, rešil na desettisoče življenj letno.

Priporočilo WHO sledi izvedbi pilotnega projekta, ki je od leta 2019 zajel okoli 800.000 otrok v Gani, Keniji in Malaviju. Stopnja smrtnosti zaradi malarije se je med tistimi, ki so jih cepili, zmanjšala za 30 odstotkov, poudarjajo v WHO-ju. Tedros je zatrdil, da je cepivo varno.

Cepivo RTS,S oziroma Mosquirix je leta 1987 razvilo britansko farmacevtsko podjetje GlaxoSmithKline.

V zadnjih dveh desetletjih je v svetu prišlo od izjemnega napredka v boju proti malariji, je še poudaril Tedros. Po letu 2000 je število smrti zaradi te bolezni upadlo za polovico in v mnogih predelih sveta so bolezen izkoreninili.

Po podatkih Svetovne zdravstvene organizacije za malarijo na svetu letno zboli od 300 do 500 milijonov ljudi, približno trije milijoni zaradi bolezni tudi umrejo, več kot polovica od teh so otroci.

Malarija je še vedno na prvem mestu bolezni in smrtnosti med otroci v podsaharski Afriki. Letno umre zaradi malarije 260 000 afriških otrok.

Translate »