Prvi mednarodni dan žena so slavili leta 1911, podprlo pa ga je več kot milijon ljudi. Leta 1975 so Združeni narodi uradno priznali mednarodni dan žena in od leta 1996 dan obeležujemo z izbrano kampanjo. V letu 2020 je tema kampanje #EachforEqual.

Letošnja tema kampanje temelji na pojmu »kolektivnega individualizma«, ki se nanaša na idejo, da je vsak posameznik del celote in da lahko posameznikovo ravnanje, vedenje in razmišljanje vpliva na širšo družbo. Danes je to dan vseh ljudi, povsod. Ni dan posamezne države, skupine ali organizacije. Gloria Steinem, svetovno znana feministka, novinarka in aktivistka je nekoč pojasnila: “Zgodba o boju žensk za enakost ne pripada nobeni  feministični ali drugi organizaciji, temveč skupnim prizadevanjem vseh, ki jim je mar za človekove pravice.”

Enakopraven svet je opolnomočen svet. Kot posamezniki smo vsi odgovorni za lastne misli in dejanja – ves dan, vsak dan. Aktivno se lahko odločimo nasprotovati stereotipom, se borimo proti pristranskosti, širimo dojemanja, izboljšujemo situacije in praznujemo ob ženskih dosežkih. Dan žena je svetovni dan, ki praznuje družbene, gospodarske, kulturne in politične dosežke žensk, hkrati pa poziva k ukrepom za pospeševanje enakosti spolov.

Enakost ni vprašanje izključno žensk. Enakost spolov je ključnega pomena za uspešna gospodarstva in skupnosti. Svet, v katerem so spoli enakopravni, je bolj zdrav, bogat in harmoničen.

Skupaj lahko ustvarimo enakopraven svet. Bodimo vsi #EachforEqual. Postavite se v položaj #EachforEqual, fotografirajte se in fotografije delite ter motivirajte druge, da mednarodni dan žena sprejmejo za svojega.

Več o kampanji na spletu.

Vir slike: IWD

Translate »