Portugalska platforma nevladnih organizacij Plataforma ONGD vabi v četrtek, 24. junija med 11.00 in 13.00 uro na webinar z naslovom The role of EU Council Presidencies in advancing relations with Africa, Vloga predsedstev Sveta EU pri izboljševanju odnosov z Afriko.

Trenutni trio predsedstva Sveta EU (Nemčija, Portugalska in Slovenija) se je v svojem programu, objavljenem junija 2020, v pričakovanju vrha AU-EU, ki je bil prvotno predviden za oktober 2020, zavezal, da si bo prizadeval za razvoj odnosov in sodelovanja z Afriko. Vrh naj bi spodbudil spremembo paradigme v odnosih med obema celinama in poudaril pomen Afrike v zunanji politiki EU. Toda vrh voditeljev držav in vlad je bil zaradi pandemije preložen in postopek oblikovanja nove skupne strategije se je moral prilagoditi novim okoliščinam.

Proces, ki naj bi se zaključil do konca leta 2020 s sprejetjem nove skupne strategije Afrika-EU, se je zavlekel: vrh AU-EU naj bi bil predvidoma v začetku leta 2022 med francoskim predsedovanjem Svetu EU. Zato je v trenutku prehoda med portugalskim in slovenskim predsedstvom pomembno oceniti dosedanji napredek. To je eden glavnih ciljev spletnega srečanja, ki bo skušalo oceniti prispevek portugalskega predsedovanja na tem področju in razpravljati o pomenu naslednjih predsedstev pri dokončanju procesa.

V imenu platforme SLOGA se bo razprave udeležil Eyachew Tefera, direktor Inštituta za afriške študije, med razpravljalci pa bo tudi Tine Rus iz stalnega predstavništva Slovenije pri EU.

Prijave do 22. junija TU.


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 

EU PP: logotip eu pp, mju in eu

Translate »