V Evropskem parlamentu je 21. marca potekala konferenca o vlogi izobraževanja pri preprečevanju nasilnega ekstremizma s častno gostjo Irino Bokovo, generalno direktorico UNESCO.

Konferenca, ki je potekala v soorganizaciji UNESCO in Evropskega parlamenta, je simbolično potekala na predvečer prve obletnice uničujočih terorističnih napadov leta 2016 v Bruslju. Osvetlila  je nujnost iskanja novih pristopov v izobraževanju, mednarodnem sodelovanju in večje vloge, ki jo je potrebno dati mladim ter marginaliziranim skupnostim za preprečevanje ekstremizma.

Generalno strinjanje, da je izobraževanje eden najbolj učinkovitih načinov za izgradnjo miru, je podprla tudi množica mladih, prisotnih na konferenci, ki so aktivno sodelovali v razpravi. Odprli pa so mnogo vprašanj, ki nakazujejo, da je na tem področju še precej prostora za učinkovito reševanje problema prepogostega pridruževanja mladih ekstremističnim skupinam.

Razprava, ki je osvetlila množico dobrih praks, ki po svetu delujejo v smeri večjega vključevanja mladih v družbene procese, je med udeleženci odprla še debato o pomenu krepitve medijske pismenosti pri mladih, kot tudi poglobitev dialoga z verskimi predstavniki – za preprečevanje sovražnega govora ter spodbudo k spoštovanju človekovih pravic. Poudarjena je bila tudi pomembna vloga učiteljev ter odločevalcev pri grajenju mostov z mladimi in drugimi ranljivimi skupinami, ki se v današnjem času pogosto počutijo prezrte in preslišane.

Več

Translate »