Na kaj mladi pomislijo ob pojmu migracije? Na izkušnje, zgodbe iz osebnega, družinskega življenja, šolskega okolja, našega kraja, zgodovine, podobe iz medijev? Mladi z Osnovne šole Livada, II. gimnazije Maribor, zagovornika ciljev trajnostnega razvoja (Inštitut za afriške študije), UNICEF junior ambasadorke, dijakinja Gimnazije Celje – Center in mladinska delegatka pri Organizaciji združenih narodov so v sodelovanju s Platformo SLOGA v okviru projekta #MigratED pripravili kratke filme o migracijah v njihovem življenju.

Kratki film učenk Osnovne šole Livada (Ljubljana) predstavlja zgodbe učencev in učiteljice njihove večkulturne šole, znane po vključevanju otrok iz priseljenskih družin. Učenke, učenec in učiteljica razmišljajo o prihodu v Slovenijo, razlogih za odhod iz domovine, o prvih vtisih o Sloveniji ter o šoli ter o načrtih ostati v Sloveniji ali se vrniti v domovino. Dijaki in dijakinje II. gimnazije Maribor so pripravili kratki film o prisilnih migracijah z naslovom »Krokodilje solze«, ki opozarja na uničujoče posledice dolgotrajnih oboroženih spopadov v Siriji in Afganistanu. Video temelji na odlomkih iz literature italijanskega romanopisca Fabija Gede. Hanna Tefera in Nik Škorjanc, zagovornika ciljev trajnostnega razvoja v okviru Inštituta za afriške študije, v kratkem filmu razmišljata o migracijah v vsakdanjem življenju. Lucija Tacer, mladinska delegatka pri Organizaciji združenih narodov, v kratkem filmu oriše, kako so migracije zaznamovale njeno življenje, kako je doživljala vključevanje v novo okolje in kako so te izkušnje zaznamovale njeno angažiranje na področju mladinske participacije. Video dijakinje Gimnazije Celje – Center Rebeke Virtič predstavi zgodbo o Mary Ellen, ki se je v Slovenijo preselila z Madagaskarja. UNICEF-ove junior ambasadorke v videu orišejo izkušnjo karantene, kako izgleda njihov vsakdan in šolanje na daljavo ter kako ohranjajo stike z vrstniki.

Namen projekta je bil je bil mlade spodbuditi k razmisleku o migracijah. Mladi so z digitalnimi orodji pripravili videe o migracijah, ki so uporabna tudi za aktivnosti vrstniškega učenja.

Pripravila: AA


Platforma SLOGA  je partner projekta #MigratED (Digitalna orodja za okrepljene teme migracij in človekovih pravic v izobraževanju). Projektne aktivnosti #MigratED v Sloveniji sofinancirata program Evropske unije Erasmus+ in Ministrstvo za javno upravo. Vsebina odraža le poglede avtorice in ne uradnih stališč financerjev.

Translate »