Pred ministrskim srečanjem AU-EU v Kigaliju je VENRO, nemško združenje nevladnih organizacij s področja razvojne in humanitarne pomoči, ostro kritiziralo nezadostno sodelovanje civilne družbe pri pripravi vrha.

Februarja 2022 želijo voditelji držav in vlad Afriške unije in Evropske unije na vrhunskem srečanju določiti smer prihodnjega sodelovanja obeh celin. “Kako bo civilna družba sistematično vključena v ta proces, ostaja nejasno,” je kritičen dr. Bernd Bornhorst, predsednik VENRO. “Res je, da je pred ministrskim srečanjem potekalo posvetovanje s civilno družbo. Vendar je bil to načrtovano v zelo kratkem času, tako da so imele povabljene organizacije na voljo le malo časa za pripravo.”

VENRO poziva organizacije civilne družbe iz Afrike in Evrope, vključno z organizacijami diaspore, naj imajo pomembno vlogo pri oblikovanju partnerstva AU-EU. “V pogajanja na vrhu je treba vključiti njihovo posebno znanje in poglede,” poudarja Bornhorst. To se nanaša na migracijsko in zaposlitveno politiko ter vprašanja energetskega prehoda, digitalizacije in dobrega upravljanja.

VENRO prav tako poziva, naj se pravici do zdravja v partnerstvu nameni več pozornosti. “EU mora v okviru partnerstva AU-EU znatno povečati sredstva za osnovno zdravstveno varstvo v afriških državah, da bi izboljšala oskrbo tamkajšnjih prebivalcev. Posebej je treba spodbujati lokalno proizvodnjo cepiv, zdravil in drugih medicinskih izdelkov,” pojasnjuje Bornhorst.

Poziva k spremembi evropske migracijske politike: “Sredstva za razvojno sodelovanje se ne smejo uporabiti za odvračanje migrantov. Namesto tega mora EU v središče pogajanj postaviti zaščito beguncev in varne postopke za sprejem afriških migrantov.

Za predstavnike civilne družbe iz Afrike in Evrope so odnosi med celinama zelo pomembni. To je rezultat afriško-evropske raziskave o civilni družbi, ki jo je izvedel inštitut Allensbach v času nemškega predsedovanja EU. VENRO je v dokumentu “Za pravično partnerstvo med Afriko in Evropo” zbral konkretne zahteve civilne družbe.


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija, Ministrstvo za zunanje zadeve in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 

 

 

 

Translate »