Evropska komisija Belgiji, Franciji, Italiji, Luksemburgu, Nemčiji, Portugalski, Romuniji, Romuniji in Turčiji namenja 106,2 milijona evrov za razvoj novih zmogljivosti reševalne skupine rescEU (EMT). Cilj je krepitev nujne medicinske pomoči prebivalstvu, ki ga prizadenejo obsežne naravne nesreče ali nesreče, ki jih povzroči človek.

V okviru projekta bodo vzpostavljene tri ekipe nujne medicinske pomoči tipa 2 (EMT2), ki bodo vključevale kirurške in diagnostične storitve. Poleg tega bo 17 specializiranih ekip za oskrbo nudilo intenzivno ne, če se te ne bodo mogle spopasti z določeno nesrečo. Ekipe bodo lahko delovale samostojno in podpirale obstoječe nacionalne zdravstvene ustanove,

Ozadje

Razvoj EMT rescEU je v skladu s pobudo Svetovne zdravstvene organizacije (WHO) za EMT, katere cilj je zmanjšati število smrtnih žrtev in preprečiti dolgotrajno invalidnost zaradi nesreč, izbruhov bolezni in drugih izrednih razmer.

Z zagotavljanjem visokih standardov na področju zdravstvenega odzivanja ter učinkovitim in celovitim odzivanjem na najrazličnejše nesreče, ki vplivajo na zdravje prebivalstva, bo EMT rescEU dopolnil obstoječe ekipe nujne medicinske pomoči v Evropi in po svetu. RescEU bo zagotavljal dodatno raven zaščite ter hitrejši in celovitejši odziv na nesreče.

 

VIR: Evropska komisija, Generalni direktorat za evropsko civilno zaščito in evropske operacije humanitarne pomoči (ECHO)

 

Translate »