Valorizacijska konferenca v znamenju evropskega leta za razvoj

19. oktobra 2015 je na Brdu pri Kranju v okviru evropskega leta za razvoj 2015 CMEPIUS izvedel letno valorizacijsko konferenco, ki je bila tokrat posvečena mednarodnim izobraževalnim projektom, ki jih izvajajo slovenske izobraževalne institucije z državami v razvoju.

Številne slovenske organizacije, ki sicer sodelujejo v evropskih programih izobraževanja in usposabljanja, so aktivne tudi v paleti projektov, ki jih izvajajo z državami izven evropskega prostora.

Namen konference z naslovom Mednarodni izobraževalni projekti za razvoj je bilo osvetliti, kako naše šole, nevladne organizacije, univerze in drugi sodelujejo na različne načine z institucijami držav v razvoju po celem svetu, kakšne rezultate prinašajo tovrstni projekti in kakšen učinek imajo na posameznika, na organizacije, na okolje in širše. Poleg izmenjave praks, znanja in izkušenj,  je bila želja organizatorjev, da tovrstno sodelovanje predstavijo tudi tistim, ki vanj še niso vstopili.

Osrednji gost konference je bik misijonar Pedro Opeka, ki je udeležencem predstavil zgodbo o zmagoslavju človečnosti – zgodbo o Akamasoi, humanitarni organizaciji, ki jo je leta 1989 ustanovil na Madagaskarju. O tem, kako pomemben je prispevek izobraževalnih institucij k razvoju, pa je v uvodnem nagovoru spregovoril tudi dr. Stojan Sorčan, generalni direktor Direktorata za visoko šolstvo na Ministrstvu za izobraževanje, znanost in šport.

Na konferenci je sodelovala tudi platforma SLOGA.