SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč in Društvo za Združene narode za Slovenijo vabita na proslavo ob dnevu človekovih pravic, ki bo

  • v sredo, 13. decembra 2023, ob 17.30
  • v Veliki sejni sobi Mestne hiše občine Ljubljana, Mestni trg 1.

Slavnostni govor bo imela veleposlanica mag. Blanka Jamnišek iz Ministrstva za zunanje in evropske zadeve, spremni nagovor pa prof. dr. Bojko Bučar, predsednik Društva za Združene narode za Slovenijo.

Sledila bo razglasitev in podelitev nagrad za najboljša literarna in fotografska dela osnovnošolcev, srednješolcev in mladih do 29. leta na temo: “Povezava med podnebnimi spremembami in človekovimi pravicami ob 75. obletnice Splošne deklaracije človekovih pravic”, ki so jih prispevali mladi na Mladinskem nagradnem natečaju.

10. decembra se spominjamo sprejetja Splošne deklaracije človekovih pravic v Organizaciji združenih narodov (OZN) leta 1948. Ta zgodovinski dokument je na globalni ravni prvič razglasil, da so vsi ljudje rojeni svobodni, imajo enako dostojanstvo, enake pravice in da so do svojih pravic ter svoboščin upravičeni ne glede na rasno pripadnost, barvo kože, spol, jezik, vero, politično ali drugo prepričanje, narodno ali socialno pripadnost, premoženje, kraj rojstva ali katero koli drugo okoliščino.

Z obeležitvijo dneva človekovih pravic si tudi SLOGA in Društvo za ZN prizadevata opozarjati na pomen varstva in spoštovanja teh temeljnih vrednot. Ob tej priložnosti sta SLOGA in Društvo za ZN za Slovenijo tudi letos objavila natečaj. Z natečajem smo želeli mladim ponuditi priložnost, da svoje vtise in razmišljanja o človekovih pravicah izrazijo skozi besedo in/ali fotografijo.

Prosimo, da svojo prisotnost na proslavi potrdite do 12. decembra 2023 do 14. ure na elektronsko pošto info@unaslovenia.org.

Projekt Z globalnim učenjem do globalnih ciljev II, skupaj s partnerji, izvaja SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč. Sofinancira ga Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve. Vsebina ne predstavlja stališč Vlade Republike Slovenije.

Globalno učenje SDG II

Translate »