V Tednu Afrike, ki se je v Mariboru v z »ogrevalnimi« dogodki pričel že v soboto, uradna otvoritev bo v četrtek ob 14. uri, ima poleg obilo glasbe, plesa, druženja ter hrane (Iz Skuhne, seveda!) in pijače (etiopski obred pitja kave!) na sporedu še več tem, primernih za resno debato in, upajmo, kakšen konstruktiven zaključek. Pripravili smo jih Zavod Global, Društvo Afričanov Maribor, Inštitut za afriške študije in Platforma SLOGA.

  • 26. 8., četrtek, ob 14.15, Delavnica: Afrika v slovenskem izobraževalnem sistemu

Kako je Afrika predstavljena v šolskih učbenikih? Na kakšen način lahko učitelji in učiteljice spodbujajo neevrocentrične predstave drugih kontinentov in kultur ter zakaj je pri tem pomemben širši zgodovinski kontekst? Kje in kako je evrocentrizem še prisoten v našem šolskem sistemu in kakšne so njegove posledice? Za starše, pedagoge, odločevalce, študente ter vse ostale.

(v Vetrinjskem dvoru, organizira Zavod Global)

  • 28., četrtek, ob 16. uri: Delavnica: Beli privilegij in rasizem: pri nas že ne

Kaj sploh je beli privilegij? Na delavnici bomo ugotovili, ali beli privilegij obstaja tudi v Sloveniji. Kakšne so njegove posledice? Kaj lahko naredimo kot posameznik ali sistemsko, da naši privilegiji niso poguba drugih? (v Vetrinjskem dvoru, organizira Zavod Global)

  • 27. 8., petek, ob 15. uri: O razvoju in sodelovanju – Post-Cotonoujski sporazum za novi desetletji

V času slovenskega predsedovanja Svetu EU se bodo končale priprave na podpis novega sporazuma o partnerstvu med Evropsko unijo in članicami Organizacije afriških, karibskih in pacifiških držav. Na okrogli mizi bodo udeleženci iz različnih civilnodružbenih organizacij spregovorili o pomenu in možnostih za Slovenijo.

(v Vetrinjskem dvoru, organizira Platforma SLOGA)

  • 27. 8., petek, ob 17. uri okrogla miza: Je Afrika naslednja poslovna destinacija?

Afriški trg je vse bolj privlačen za razvite države. Kakšne so priložnosti za Slovenijo in kakšne za Afričane živeče v Sloveniji?

( v Vetrinjskem dvoru, organizira Zavod Global Društvo Afričanov Maribor)

  • 28. 8., sobota, ob 11. uri Podnebje za spremembe – spreminjanje podnebja, solidarnost in migracije,

Učinki podnebnih sprememb so vidni povsod po svetu – od suše do poplav, od solidarnosti do zaostrovanja konfliktov. Razvojno sodelovanje je pomemben mehanizem izgradnje globalne solidarnosti. Migracije so drugi obraz podnebnih sprememb, ki najbolj prizadenejo tiste, ki so k izpustom toplogrednih plinov najmanj prispevali. Zato je veliko vprašanje – kaj storiti? Pogovor bo posvečen iskanju odgovora na to, dejansko nevarno vprašanje.

(v Vetrinjskem dvoru, organizira Platforma SLOGA)

  • 29. 8., nedelja, 10.00–13.00 in 16.00–20.00 Medijska delavnica #GLOvičnost

Na delavnici na kreativen način izdelamo časopis zine, na podlagi objavljenih novic iz Afrike, delovnih zvezkov in učbenikov na katere bomo pogledali kritično in iz perspektive zagovornikov iz juga.

(v Mestnem parku Maribor, organizira Inštitut za afriške študije)


Projekt »Za odprto, pravično in trajnostno Evropo v svetu – Projekt predsedovanja EU 2020–2022« financira Evropska unija in izvajajo Združenje nemških razvojnih in humanitarnih nevladnih organizacij (VENRO), Portugalska platforma nevladnih razvojnih organizacij (Plataforma ONGD), SLOGA, platforma nevladnih organizacij za razvoj, globalno učenje in humanitarno pomoč, ter Evropsko združenje nevladnih organizacij za pomoč in razvoj (CONCORD). Projektne aktivnosti v Sloveniji sofinancirata Evropska unija in Ministrstvo za javno upravo (iz Sklada za nevladne organizacije). Stališča in mnenja v nobenem primeru ne odražajo stališča ali mnenj financerjev. 

Translate »