Vlada se je odločila, da Slovenija na podlagi kvote iz Turčije sprejme 40 državljanov Sirije, ki se jim lahko prizna status begunca. Prvotni načrt je predvideval 20 ljudi. Status mednarodne zaščite je bil letos sicer priznan 58 ljudem, zanj je zaprosilo 612 ljudi.

Preselitev sirskih beguncev iz Turčije v EU je posledica dogovora med EU-jem in Ankaro o ustavitvi prebežniškega toka, ki je bil sprejet marca. Unija je julija lani obljubila preselitev okoli 22.000 beguncev iz tretjih držav.

V četrtek je sicer iz Italije prišla druga skupina prebežnikov v okviru dogovorjenih kvot. Gre za devet oseb iz Eritreje, ki so jih pozno popoldan z avtobusom pripeljali v azilni dom na Viču v Ljubljani.

V okviru premestitvene sheme so prvi begunci iz Grčije in Italije v Slovenijo prispeli maja. Gre za 34 ljudi, državljanov Sirije, Iraka in Eritreje. Status begunca je bil priznan 12, še enajstim pa so priznali subsidiarno zaščito.

V Sloveniji je bila letos mednarodna zaščita tako skupaj priznana 58 ljudem od 612, ki so zanjo zaprosili, med njimi pa je bilo največ državljanov Afganistana, Sirije in Iraka.

Translate »