Medtem ko se šolske počitnice za otroke v Sloveniji zaključene bodo egiptovski še kak mesec na počitnicah. Novo šolsko leto se bo v Egiptu začelo oktobra in takrat bodo na Zavodu Krog začeli še zadnji krog delavnic o pravicah otrok v več šolah v Tanti v okviru projekta »Izobraževanje in ozaveščanje o otrokovih pravicah v Egiptu«.

V okviru projekta, ki ga financira Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve Slovenije, bodo konec septembra izvedli usposabljanje za učitelje in učiteljice o uporabi metodologije in priročnika Naše pravice. Na usposabljanju, ki ga načrtujejo skupaj s partnersko organizacijo S.O.S. Children’s Villages, se bodo udeleženci spoznali s Konvencijo ZN o otrokovih pravicah, z egiptovsko zakonodajo na tem področju, z metodami in učnimi orodji, ki jih lahko uporabijo pri poučevanju otrok o njihovih pravicah, ter s samim priročnikom, s pomočjo katerega bodo v nadaljevanju izvedli delavnice v šolah.

Med oktobrom in decembrom bodo tako učitelji in učiteljice izvedli serijo 14 delavnic za razrede več šol v Tanti, na delavnicah pa se bodo z otroki pogovarjali o različnih pravicah, ki so ključnega pomena za vse vidike otrokovega razvoja.

Tovrstne delavnice so v Egiptu še posebej pomembne, saj se v šoli, družini in družbi na splošno o otrokovih pravicah ne govori – za otroke velja, da morajo spoštovati starejše in se ravnati po njihovih ukazih, prostora za participacijo ni, mnenja otrok pa se ne upošteva. Številne pravice otrok, zapisane v Konvenciji o otrokovih pravicah, se ne spoštujejo – otroci niso zaščiteni pred nasiljem, številni delajo, prav tako pa niso deležni kvalitetne prehrane, izobrazbe in zdravstvene oskrbe.

Zato so tovrstne dodatne aktivnosti v šolah zelo zaželene, saj dajo otrokom možnost učenja tematik, ki jih učni načrt ne pokriva, tekom delavnic imajo možnost, da aktivno sodelujejo in delijo svoja mnenja, pri čemer se krepijo tudi njihove veščine kritičnega razmišljanja, komunikacije in kreativnosti. Tudi učitelji in učiteljice se zavedajo pomena ozaveščanja otrok o njihovih pravicah. Čeprav se zavedajo težav pri uresničevanju le-teh poudarjajo, da bo poučevanje o otrokovih pravicah dolgoročno pustilo pri otrocih pozitiven vpliv.

Vir: Zavod Krog

 

 

Translate »